Анализи Новини

Френски ски курорт забрани пушенето на пистите

   
 Френски ски курорт забрани пушенето на пистите

Френският ски курорт Ле-Гет въведе забрана за пушене на пистите от 17 декември. Разположен в департамента Горна Совоя, това е първият европейски ски курорт, предприел подобен ход. Посетителите ще могат да пушат в селото със същото име, но не и на ски пистите и ски лифтовете. Мярката е част от план за курорт, свободен от тютюнопушене, като целта е да се избегнат отпадъците от угарки, съобщава Independent.

В изявление, публикувано на уебсайта на курорта, местните власти казват: „През 2022 г. повече от 3000 цигарени угарки бяха събрани за ден в ски зоната и в селото по време на акцията „Чиста планина“.

Във Франция около 20 до 25 000 тона цигарени фасове се озовават в природата всяка година“, продължават от Ле-Гет. Въпреки че това е първият ски курорт в Европа, въвел забрана за пушене, подобна вече съществува в някои курорти в Северна Америка, Япония и Нова Зеландия.

От събота паузите за цигари са разрешени само в пет определени зони на Ле-Гет, а хвърлянето на угарки на земята е забранено. Пепелниците и кофите за боклук с пепелници ще помогнат в борбата с това, казват властите, които се надяват да сведат до минимум количеството изхвърлени угарки на земята.

Местните власти посочват, че 75 процента от цигарените угарки се генерират в барове, ресторанти, хотели и магазини. Като част от новата инициатива курортът работи с екологичната марка Tree6clope, която „цели да се бори срещу замърсяването от цигарени угарки“.

От Tree6clop обясняват: „Угарката е небиоразградим отпадък, който остава за неопределено време в околната среда. Той обаче може да бъде рециклиран, ако се събира селективно.“ „Целта е всяко заведение да съхранява фасовете в предоставен му контейнер, преди да бъдат събрани в края на сезона от Treecyclope“, се казва в изявление на Ле-Гет.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати