Транспорт

Пуснато е движението в двете тръби на тунел Витиня на Хемус

   
Пуснато е движението в двете тръби на тунел Витиня на Хемус

Пуснато е движението в двете тръби на тунел "Витиня" на АМ "Хемус", съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). През юли движението през тръбата за София беше спряно за довършване на трите напречни връзки между двете тръби на съоръжението, за да отговаря то на всички европейски изисквания за пътна безопасност.

Възстановено е и движението по виадуктите в платното за София при км 35+760 и в платното за Варна при км 33+910 и км 34+220. За извършване на ремонтите преминаването на камионите над 12 т беше пренасочено по пътя София - Ботевград. С пускането на трафика по съоръженията на АМ "Хемус" се възстановява двупосочното движение на камиони над 12 т по магистралата. По напречните галерии между двете тръби на "Витиня" в тръбата за София беше работено през 2020 г. и през юли тази година се подновиха довършителните работи в тръбата за Варна. Две от галериите са пешеходни, а една е шосейна. В случай на авария в една от тръбите те ще се ползват за евакуация на хора и автомобили, както и за достъп на линейки, пожарни и други специализирани автомобили.

От АПИ уверяват, че с това тунел "Витиня" отговаря на евродиректива за минималните изисквания за безопасност за тунелите на трансевропейската пътна мрежа. В съответствие с евродирективата в тунел с дължина над 1 км трябва да има три напречни галерии, които да свързват двете тръби. В съоръжението са монтирани противопожарни врати, електроинсталации, вентилационни боксове, осветление и др.

"Витиня" е най-дългият автомобилен тунел в България - 1195 м, припомнят от АПИ. Строителството му започва през 1974 г. В експлоатация е от 1984 г. Виадуктите при 33-ти, 34-ти и 35-ти км са построени през 80-те години на миналия век и досега не бяха ремонтирани. Техническото състояние на съоръженията при 33-ти и 34-ти км в посока Варна изискваше спешно възстановяване на експлоатационното им състояние, за да се осигури безопасното преминаване



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати