Новини Събития

Учени разкриха тайната на мистериозен обект с вкаменелости в Невада

   
Учени разкриха тайната на мистериозен обект с вкаменелости в Невада

Учени откриха нови данни за мистериозен обект с фосили в Невада, гробище на десетки гигантски морски влечуги, съобщи Асошиейтед прес. Те сочат, че е възможно мястото да не е масов гроб, а нещо като древно родилно отделение, където влечугите са идвали, за да родят наследниците си.

Обектът е прочут с останките на гигантски ихтиозаври - влечуги, властвали в древните морета и достигали до размерите на училищен автобус. Те били водни хищници с големи плавници като гребла и издължени челюсти, пълни с остри зъби.

След намирането на кости от ихтиозаври в Невада през 50-те години на миналия век, палеонтолози изследват какво се е случило, за да измрат тези животни заедно на едно място. Новата теория е публикувана в сп. "Карънт байолъджи".

"Няколко линии доказателства от разнопосочен характер насочват към тезата, че това е било място, на което гигантските ихтиозаври са идвали да раждат", каза съавторът на изследването Никълъс Пайенсън, куратор в отдел фосили на морски бозайници в Националния природонаучен музей Смитсониън в САЩ.

Мястото, където някога е имало тропическо море, е част от Щатския парк Берлин-Ихтиозавър. Днес то е разположено край изоставен миньорски град, сред сух, прашен пейзаж, каза ръководителят на изследването Ранди Ърмис, палеонтолог от университета на Юта.

С помощта на триизмерно сканиране и създаване на прецизен дигитален модел, учените са идентифицирали вкаменелости от поне 37 ихтиозавъра на 230 милиона години. Костите им са запазени в различни скални слоеве, което навежда на мисълта, че древните създания са загинали в различни моменти в период от стотици хиляди години, а не заедно, каза Пайенсън.

Пробивът в изследването настъпва, когато специалистите откриват дребни кости сред големите вкаменелости от възрастни животни и осъзнават, че това са останки от ембриони и новородени ихтиозаври. Учените заключават, че древните създания са пристигали на това място на групи, за да бъдат защитени, докато раждат. Смята се, че фосилите са от майки и техните наследници, починали на мястото.

"Намирането на място, на което да родиш, различно от мястото, където можеш да се храниш, е разпространено в съвременността сред китовете, акулите", каза Пайенсън.

Новото изследване дава приемливо обяснение за археологическия обект, който озадачава палеонтолозите от десетилетия, каза Дийн Ломакс, специалист по ихтиозаврите в университета на Манчестър, Англия, който не участва в изследването, допълва БТА.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати