Новини Събития

Рязък спад в броя на чужденците, посещаващи Румъния

   
Рязък спад в броя на чужденците, посещаващи Румъния

Рязък спад в броя на чужденците, които посещават Румъния като туристи, констатира Националният статистически институт на страната. През първите 10 месеца на годината едва 500 000 чуждестранни граждани са посетили Румъния, а интересът към почивка или бизнес пътуване до северната ни съседка е изключително слаб, съобщава телевизия Диджи 24.

Медията отбелязва, че "апетитът на чужденците" към посещения в Румъния е съпоставим с данните от 2020 г., когато световният туризъм се срина заради пандемията от КОВИД-19.

През 2020 г. Румъния е била посетена само от 450 000 чуждестранни граждани, сочат данните на Националния статистически институт. За тази година данните показват 500 000 души. Диджи 24 припомня, че през 2019 г. броят на чуждестранните туристи в Румъния е бил близо 2,6 милиона души.

Собственичка на къща за гости в историческата област Марамуреш в северната част на Румъния, която традиционно бе посещавана от много чужденци, споделя пред телевизията, че пандемията е спряла или намалила сериозно големите групи чуждестранни туристи. „Надявахме се, че след пандемията техният брой ще се възстанови. Но, за съжаление, чуждестранните туристи не се завърнаха“, казва Лиляна Топан и изказва предположение, че причина за това е войната в Украйна.

Данните на Националния статистически институт показват също, че повече от половината от чуждестранни граждани, които са пристигнали в Румъния тази година, са дошли по работа, а не за да посетят страната като туристи.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати