Новини Транспорт

Хаос във Франция заради предколедна жп стачка

   
Хаос във Франция заради предколедна жп стачка

Железопътна стачка в навечерието на Коледа предизвика хаос във Франция, оставяйки около 200 000 пътуващи без алтернатива на отменените си влакове, съобщава "Франс прес". Националният железопътен оператор SNCF намали 1/3 от редовните влакове за коледните празници, когато милиони французи традиционно пътуват за семейни събирания.

Най-сериозно засегнати са високоскоростните линии TGV, които са основен стълб на пътуванията на дълги разстояния с влак във Франция. Според уебсайта на SNCF половината или повече от предвидените за уикенда влакове са били отменени по ключови маршрути, като Париж - Рен, Западна Франция, или Париж - Бордо, Югозападна Франция.

Железопътният оператор обеща безплатни презаверки, включително за по-скъпи места, но повечето TGV днес вече бяха напълно резервирани.

Жп операторът предложи и да изплати два пъти по-висока сума от първоначалната цена на билетите на хората, които не са успели да ги презаверят. Пътниците обаче не смятат това за особена утеха за провалената празнична почивка.

"Разбирам исканията им, но трябва ли да стачкуват по време на празника?", изрази недоумение една от потърпевшите пътници. "Това е тежко за децата и семействата", добави тя и уточни, че сега ще пътува ден по-рано с автобус, което ще отнеме осем часа.

По-рано днес началникът на пътническото подразделение на SNCF Кристоф Фанише определи като "скандална" и "неприемлива" стачката на пътническите инспектори, започнала без подкрепата на профсъюза.

"Не се стачкува по Коледа", съгласи се говорителят на правителството Оливие Веран. Търсенето на самолетни билети се е увеличило четири пъти след обявяването на стачката, според туристическия сайт Liligo. Платформите за споделено пътуване с автомобили и компаниите за коли под наем също отчитат рязко увеличение на резервациите.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати