Транспорт

Virgin Atlantic ще извърши първия в света трансатлантически полет без керосин

   
Virgin Atlantic ще извърши първия в света трансатлантически полет без керосин

Компанията на сър Ричард Брансън Virgin Atlantic ще извърши първия по рода си въглеродно неутрален трансатлантически полет през следващата година. Полетът от Лондон до Ню Йорк ще използва само екологично чисто авиационно гориво (SAF), което се извлича предимно от отработени масла и мазнини от растително масло. Използването на SAF ще намали въглеродните емисии със 70% в сравнение с изкопаемите горива. Намаляването на останалите 30% от емисиите ще бъде постигнато чрез използването на биовъглен, който по време на полета ще улавя и съхранява въглерод от атмосферата.

Пилотният полет ще бъде спонсориран от консорциум, начело с правителството на Обединеното кралство. Спонсори са още Boeing, на един от лайнерите, на който ще бъде извършен полетът, Rolls-Royce, който е доставчик на двигатели, и няколко университета във Великобритания.

Първият в света въглеродно неутрален полет беше направен през септември 2021 г. от друга британска авиокомпания - British Airways, но по вътрешна линия. Полетът от Лондон до Глазгоу продължи по-малко от час. Предстоящият трансатлантически полет Virgin Atlantic на биогориво ще продължи около осем часа и половина.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати