Новини Хотели

Съдът на ЕС: Airbnb трябва да дава информация на данъчните власти

  22.12.2022 14:56  
Съдът на ЕС: Airbnb трябва да дава информация на данъчните власти

Компанията за наемане на имоти за кратки срокове Airbnb трябва да дава информация на данъчните власти за сключените договори за наем и да удържа дънъци съгласно националното законодателство, постанови днес най-висшият съд на ЕС, цитиран от "Ройтерс".

Решението идва, след като Airbnb оспори италиански закон от 2017 г., изискващ от компанията и други подобни фирми да изпращат информация по техните договори до данъчните власти, да удържат 21 процента от приходите си и да ги плащат на данъчните. Airbnb оспори закона пред италиански съд с аргумента, че противоречи на европейския принцип за свобода на предоставяне на услуги в рамките на ЕС. Впоследствие италианският съд се обърна за становище към Съда на Европейския съюз, който сега постанови, че Airbnb трябва да плаща данъци.

"Европейското законодателството не изключва изискването за събиране на информация или за удържане на данък съгласно национален данъчен режим", се казва в изявление на съда на ЕС.

"Задължението за назначаване на данъчен представител обаче представлява непропорционално ограничение на свободата на предоставяне на услуги".

Реакции

Италианската асоциация на хотелиерите Federalberghi приветства решението, отбелязвайки, че е ищец по делото и на практика обвини Airbnb в избягване на данъчните си задължения в Италия.

"Укриването на данъци и нелоялната конкуренция са вредни както за традиционния туристически бизнес, така и онези, които правилно управляват новите форми на хотелиерство", се казва в изявление.

Според Federalberghi Airbnb не е удържала и предала на приходи от около 1.5 милиарда евро в продължение на шест години.

Но говорител на Airbnb каза, че компанията вече подкрепя правилното плащане на данъка върху доходите на домакините чрез прилагане на договорената обща рамка за данъчно отчитане на ЕС.

"Airbnb няма данъчен представител, който да наложи удържането на данъка върху доходите в Италия, а решението на Съда на ЕС ясно показва, че всяко изискване за назначаване на такъв противоречи на законодателството на ЕС", подчерта говорителят.

"Ще продължим да постигаме напредък по подхода на ЕС към отчитането на данъците върху доходите, докато чакаме окончателното решение на италианския съд", допълни говорителят на Airbnb.Анкета

Къде ще пътувате за Коледа и Нова година?


Резултати