Новини Събития

Журналистът и пътешественик Тео Троев издаде поезия – Там някъде

   
Журналистът и пътешественик Тео Троев издаде поезия – Там някъде

Журналистът и пътешественик Тео Троев издаде нова книга „Там някъде“, която този път е поезия, вдъхновена от плавания. „След няколко книги за пътешествия, това е нещо различно - поезия, плод на моите копнежи, любов, мечти за далечни хоризонти, плавания с ветроходни кораби по пътя на митични герои...“, заяви пред TravelNews Тео. Някои от първите си стихотворения е писал, когато е бил още на 18-19 години.

„През изминалото лято на морето се вдъхнових да събера и подредя основните ми стихотворения в няколко раздела, а художественият редактор прецени, че в моя случай най-добре е да се илюстрират не с рисунки, а с реални снимки от пътешествията ми“, обясни авторът. Книгата вече е на пазара и е на издателство "Анхира".

Теодор Троев е изследовател и пътешественик, пътувал по дирите на митични герои и поверявал живота си на стихиите, сега ни повежда на едно необикновено пътешествие – по териториите на сърцето, по океаните на любовта, по моретата на приятелството, зад които ни очакват и бреговете на искреността и доверието.

Ето какво казва за „Там някъде“ Антоанета Николова, поетеса и член на Сдружение на българските писатели и Световната хайку асоциация: „Повежда ни с лодката на стиховете си, в която няма никаква украса, нищо излишно. Затова тя е толкова красива в своята изчистеност и здравина, в своята нравствена читавост и може уверено да ни води по водите на въображението и спомена, да ни полюшва в пристанищата на детския копнеж и юношеските мечтания, откъдето ще се понесем в солената реалност на присъствието ни тук и сега, далеч от „тихите и лепкави води“, от „мъртвото вълнение“ и дъното на примирената успокоеност.

Теодор Троев умее с няколко стиха да ни пренесе в реалността на световете си, да ни поведе по криволичещата траектория на любовните трепети и да накара и нас да затрептим с чистотата и красивата прямота на душата му. Задъхана, отсечена, пряма, обветрена от бури, родена в съкровената изповедност на вътрешната стихналост насред „прегръдката на ветровете“, с копнежа на тръгването и предвкусването на завръщането, но изцяло в сърцевината на настоящето, поезията на пътешественика има неподозирана сила. Силата на откровението! На пределната честност и доверие в другия, без която не може да се осъществи никое съвместно пътуване.

Да благодарим на поета, че ни повежда на това пътешествие, че ни помага да се докоснем до усещането на този, който вдига платната с „древна вяра, че бъдещето има вкус на буря“, за да изследваме и териториите на собствената си душа и да ги осветим със силата на чистото и безкомпромисно слово“.

От TravelNews вече прочехотме „Там някъде“ и сме впечатлени от стихотворението „Очакването“, което ни е любимо:

Очакването дебне във сърцата ни – хищник, притаил се в мрака на обратната страна на земята.

Животът е непоносимо близо, пулсиращ, топъл като кръв…

А хищникът го души, облизва се на стръв.

Скок! Но животът е бърз,

По рождение е такъв: бяга, чака да го настигнеш и се изплъзва, точно когато лапа протягаш.

По рождение хижникът е обречен да живее, докато преследва.

Настигне, вкуси топла кръв, а вече гони следващата жертва. До последната…

И все по-бързо гоним живота, все по-бързо бягат и жертвите.

Всички, които проявят интерес, могат да си поръчат книгата директно от издателство "Анхира" - https://knigi.anhira.com/produkt/tam-nyakade/?ref=teo

В момента има коледна промоция, на намалена цена до 25 декември.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати