Новини Транспорт

Над 5000 отменени полета има в САЩ заради силна буря

  24.12.2022 12:59  
Над 5000 отменени полета има в САЩ заради силна буря

Над 5000 полета бяха отменени в САЩ в петък заради силни зимни бури, предаде агенция Ройтерс. До Коледа са отменени и десетки влакове, което нарушава празничните планове на хиляди хора. Много магистрали в Средния Запад се сблъскаха с продължителни закъснения заради снежното време или катастрофи, а полицията в Индиана призова хората да избягват пътувания в северозападната част на щата.

Федералната авиационна администрация наложи спиране или отлагане на работата на редица летища в САЩ, за да бъде премахнато заледяване.

Министърът на транспорта Пийт Бутиджидж заяви пред СиЕнЕн (CNN), че американската авиация работи под огромно напрежение, тъй като две различни бури и силни ветрове засягат летищата в цялата страна. По думите му около 10 процента от полетите в САЩ са били отменени в четвъртък. В петък бяха забавени други 8000 полета.

Чикаго е изправен пред опасно ниски температури, информира още агенция Ройтерс. Националната метеорологична служба предупреди, че температурите може да паднат до минус 34 градуса по Целзий.

Силни ветрове, леден дъжд и обилен снеговалеж затвориха училища, прекъснаха електрозахранването и доведоха до отмяна на полети в петък и в Канада, информира агенцията. Властите предупредиха хората да останат по домовете си заради влошените метеорологични условия.

Лошото време в Канада е свързано със същия атмосферен фронт, обхванал и Съединените щати. Метеорологът Стив Флисфедър от Торонто заяви, че се очаква бурята да засегне две трети от населението на Канада, тъй като преминава през двете най-населени провинции – Онтарио и Квебек. "Всяка зима очакваме бури, но тази е значителна", заяви метеорологът.

По данни на американската Изследователска програма за глобалните промени честотата и интензивността на зимните бури са се увеличили през последните 70 години.