Анализи

Саудитска Арабия строи мега ски курорт в пустинята

  24.12.2022 13:01  
Саудитска Арабия строи мега ски курорт в пустинята

Саудитска Арабия строи огромен ски курорт насред пустинята. Очаква се мегапроектът, наречен Trojena, да струва внушителните 500 милиарда долара, пише supercarblondie.com. Всъщност Саудитска Арабия е толкова сериозна за проекта Trojena, че се е ангажирала да бъде домакин на зимните Азиатски игри през 2029 г.

Кралството ще бъде първото в Западна Азия, което някога ще бъде домакин на игрите. Trojena ще има писти с различна трудност, покриващи планинските върхове на Табук в северозападна Саудитска Арабия. Някои от тези планини са на височина до 2600 метра над морското равнище.

Ски пистата ще бъде част от мащабен проект, наречен NEOM – футуристичен град, който ще се простира през пустинята, планините и чак до Червено море. Като част от мегаграда NEOM ще има не само ски селище, но и изкуствено езеро, ултра-луксозни имения и Mirror Line, който ще бъде хоризонтален небостъргач. Той ще бъде направен от стъкло, предназначено да отразява светлината, и ще бъде достатъчно голям, за да побере до девет милиона жители.

Проектиран от Morphosis Architects, компания, базирана в Санта Моника, Калифорния, той ще се състои от две идентични сгради, разположени успоредно една на друга. Конструкцията ще е с дължина 168 километра, височина 500 метра и ширина 200 метра.

Ако бъде построена според тези измервания, Mirror Line ще бъде по-голяма от Княжество Монако и Гибралтар взети заедно. Градът ще включва яхтено пристанище, търговски центрове, луксозни жилища и стадион в пълен размер.Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати