Събития

Външното министерство препоръчва българите да не пътуват до Пирот

  26.12.2022 14:13  
Външното министерство препоръчва българите да не пътуват до Пирот
  Twitter

Външно министерство препоръчва на българските граждани да избягват посещение на Пирот в следващите няколко дни, докато се изясни ситуацията с катастрофиралия край града влак с амоняк, предава Дневник. Заради катастрофата, станала снощи, кметът на Пирот Владан Васич обяви извънредно положение поради високата концентрация на амоняк в атмосферата.

Препоръчва се на жителите в района да не напускат домовете си, а училищата няма да работят днес. Вечерта ще бъде взето решение дали ще бъде удължена мярката.

При инцидента има един загинал и около 50 обгазени, сред които и петима българи, които са били прегледани и освободени. От Министерството на околната среда и водите обявиха, че временно в района на ГКПП "Калотина" е разположена мобилна станции за контрол на качеството на въздуха. Заплаха за достигане на замърсени води до България няма, тъй като река Нишава тече в посока Сърбия. При нужда от съдействие български граждани мога да се свържат с дежурен телефон на ГК Ниш 00381668408062.

Към момента магистралата към Ниш остава затворена. Остава затворен и първокласният път в това направление. По заобиколен път през Бела паланка се допускат леки коли. Камионите се събират на едно място и се пропускат на интервали с полицейски конвои - това обясни пред БНР българският консул в Ниш Димитър Цанев.

"Влакът е с български товар, но няма как да се търси отговорност от страната ни за случилото се, тъй като към момента на дерайлирането композицията е била оперирана от сръбските държавни железници", каза днес пред БНТ заместник-министърът на транспорта Красимир Папукчийски.

Влаковата композиция е с български товар и е натоварена на територията на България. Всички 20 вагона са френски и немски, като са наети, транспортирани от български частен оператор до границата със Сърбия, където композицията е предадена на сръбския държавен железопътен оператор. Машинистите са от страна на сръбския оператор, уточни още зам.-министърът.Анкета

Къде ще пътувате за Коледа и Нова година?


Резултати