Събития

Външното министерство препоръчва българите да не пътуват до Пирот

   
Външното министерство препоръчва българите да не пътуват до Пирот
  Twitter

Външно министерство препоръчва на българските граждани да избягват посещение на Пирот в следващите няколко дни, докато се изясни ситуацията с катастрофиралия край града влак с амоняк, предава Дневник. Заради катастрофата, станала снощи, кметът на Пирот Владан Васич обяви извънредно положение поради високата концентрация на амоняк в атмосферата.

Препоръчва се на жителите в района да не напускат домовете си, а училищата няма да работят днес. Вечерта ще бъде взето решение дали ще бъде удължена мярката.

При инцидента има един загинал и около 50 обгазени, сред които и петима българи, които са били прегледани и освободени. От Министерството на околната среда и водите обявиха, че временно в района на ГКПП "Калотина" е разположена мобилна станции за контрол на качеството на въздуха. Заплаха за достигане на замърсени води до България няма, тъй като река Нишава тече в посока Сърбия. При нужда от съдействие български граждани мога да се свържат с дежурен телефон на ГК Ниш 00381668408062.

Към момента магистралата към Ниш остава затворена. Остава затворен и първокласният път в това направление. По заобиколен път през Бела паланка се допускат леки коли. Камионите се събират на едно място и се пропускат на интервали с полицейски конвои - това обясни пред БНР българският консул в Ниш Димитър Цанев.

"Влакът е с български товар, но няма как да се търси отговорност от страната ни за случилото се, тъй като към момента на дерайлирането композицията е била оперирана от сръбските държавни железници", каза днес пред БНТ заместник-министърът на транспорта Красимир Папукчийски.

Влаковата композиция е с български товар и е натоварена на територията на България. Всички 20 вагона са френски и немски, като са наети, транспортирани от български частен оператор до границата със Сърбия, където композицията е предадена на сръбския държавен железопътен оператор. Машинистите са от страна на сръбския оператор, уточни още зам.-министърът.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати