Новини

Две села в Кипър се включват в Глобалната мрежа на най-добрите туристически села на ООН

   
Две села в Кипър се включват в Глобалната мрежа на най-добрите туристически села на ООН

Две кипърски села, атрактивни и популярни туристически дестинации, са сред 52-те села от целия свят, които бяха одобрени да се включат в „Глобалната мрежа на най-добрите туристически села“ на ООН, предаде БНР. Изборът им е международно признание за потенциала им за развитие на устойчив туризъм, разкриване на нови работни места, подкрепа на местния бизнес и поддържане на традициите живи.

Селата Калопанайотис в планината Тродос и крайбрежното Писури в района на Лимасол бяха избрани от Световната организация по туризъм към ООН (UNWTO) да се присъединят към нейната програма за надграждане за 2022 г., съобщиха от организацията.

Те ще получат подкрепа от нея за подобряване на развитието им в приоритетни направления, което е подготовка за включването им в престижния списък на „Най-добрите туристически села“ през 2023 г.

Калопанайотис е един от най-известните туристически центрове на острова и привлича хиляди местни и чуждестранни гости. Цялото село е под защитата на Отдела по антики на Кипър заради запазеното си архитектурно-историческо наследство. То стана едно от първите три „Цветни села“ на Кипър и за втора година е едно от „Коледните села“.

Писури е сред най-бързо развиващите се туристически дестинации. През 2019 г. то спечели титлата „Зелена столица“ на Кипър заради създадената мрежа от природни пътеки за пешеходен туризъм и за велосипедисти. Със „Син флаг“ е отличен негов плаж.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати