Анализи Заведения

Очаква се поскъпване на новогодишните куверти

  27.12.2022 17:08  
Очаква се поскъпване на новогодишните куверти

Ще има увеличение на кувертите за Нова година, защото в последните 6,7 месеца всичко поскъпна. Повече от година електроенергията е два пъти по-скъпа спрямо 2019г., въпреки компенсациите. Това заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред БГНЕС.

По негови думи кой с колко ще вдигне цените е по индивидуална преценка, със сигурност няма да се вдигнат цените с толкова, с колкото трябва, за да се предотвратят ефектите от всички тези поскъпвания през последните 2 години.

"Между 15 и 20% са поскъпнали всички суровини, които ние използваме за приготвяне на напитки и храна. Това, което се наблюдава е, че от една страна имаме намаление на потреблението, а от друга страна се наблюдава склонността на хората да изхарчат парите за семейния празник или за почивка. Курортните хотели са доста добре посетени, с доста резервации, така че хората пестят в ежедневието си, затова ние имаме намалели консумация и обороти за сметка на семейната почивка. За Нова година хората са склонни да дадат повече пари, защото това е един ден в годината, очаквано е цените да са по-високи, но като цяло през годината спада потреблението“, заяви още председателят на ресторантьорите.

Той заяви, че една от причините за скъпите куверти е увеличената цена на газа до преди 3 месеца, за който е нямало компенсации за ресторантьорите.

"Повечето наши колеги в провинцията се регазифицираха преди много години и реално това им се отрази изключително зле. Разходите за персонал се увеличиха много, ние сме секторът, който вече три и четири пъти вдигаме заплатите и всичко това се отразява в крайния продукт“, отбеляза още Алибегов.

Той уточни, че и тази година е била много тежка за ресторантьорския бранш.

„От две години COVID-19 криза навлязохме в икономическа без абсолютно никаква подготовка. Това, което се случи в последната година и по време на редовния кабинет, тъй като със служебния няма какво да направим, е фактът, че ни се отнеха всякакви видове помощи. Отпадна 60 на 40, въпреки, че не трябваше, отпадна 9%-то ДДС на вино и бира без никакво обяснение, отпадна 30 евро на седалка за чуждите туроператори, ваучерите не мога да кажа, че тръгнаха както трябва. Следващият удар, който понесоха хотелиерите беше с въпросните хора от Украйна, които трябва да настаним, месец наред се бавят плащанията, до ден днешен се очакват още пари, а разходите са ежедневни. Много сложна година за туризма като цяло“, обясни още той.

„Забеляза се пролетта, лятото и есента, че започва едно оживяване на туризма, но все още дори София е далеч от нивата, на които беше от 2019 г.“ Силно се надявам да има редовен кабинет, защото ние имаме много предложения, които можем да внесем, за да се направят нужните законодателни промени и през 2023 г. да започне истинското възстановяване на бранша. ЕК каза, че през 2025 г. ще се възстанови туризма ако няма никакви кризи. Ние от ковид кризата влязохме във война, в инфлационна, в икономическа криза, която също се отразява на бизнеса“, подчерта той.

На въпрос на БГНЕС какви ще бъдат предложенията, които ресторантьорският бизнес ще отправи към депутатите през 2023 г. Алибегов отговори, че на първо място ще се изиска облекчението на администрацията. „Специално за наемане на работна ръка от чужбина се изисква толкова много документация, което е недопустимо за бизнеса. За малките и средни предприятия това е непосилно и бави страшно много процеса. Когато имаш нужда от работна ръка ти имаш нужда по най-бързия начин да си я набавиш. Понякога се получава от 3 до 5 месеца забавяне докато дойде човек от чужбина, което е напълно нерелевантно за бизнеса. Задължителното намаляване на данъчните ставки, връщане на 9%-та ставка за бира и вино, промени в закона за туроператорите, да се активира отново България като туристическа дестинация. Има много предложения, ние трябва да ги внесем и да има чуваемост“, поясни още Ричард Алибегов. Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати