Турагенции

Вижте най-слънчевите и топли дестинации за зимна ваканция в Европа

   
Вижте най-слънчевите и топли дестинации за зимна ваканция в Европа

Представата за зима в Европа е почти романтична -  дивни горски пътеки, заснежени планини и греяно вино на коледните базари - всичко това звучи прекрасно. Но след месеци на мрачни облаци, хапещи ледени ветрове и сива кал, желанието за бягство на топло и красиво място е напълно обяснимо.

Не е нужно да търсите екзотични и логично скъпи дестинации. Южните райони на Европа могат да осигурят много синьо небе, слънце и приятни (макар и не тропически) температури през цялата година. Нещо повече, пътуването извън сезона означава, че цените са по-ниски, а плажовете и местните забележителности - без тълпи.

Ето кои са най-добрите и най-слънчеви места за зимна ваканция в Европа.

МалтаПрез лятото в Малта може да бъде горещо, затова по-хладните зимни дни (с температури около10- 15 градуса) са идеални за опознаване на природата. Скалното катерене и пешеходният туризъм са особено приятни извън сезона, тъй като селският пейзаж е най-зелен. Любителите на културата и историята трябва да посрещнат изгрева на зимното слънце в храма Mnajdra. А Малтийският карнавал през февруари обещава пищни паради и невероятни нощни партита.

Ако пък се наложи да потърсите подслон в дъждовен ден, изберете място, което блести. Бароковият интериор на катедралата "Свети Йоан Кръстител" във Валета, която е включена в списъка на ЮНЕСКО, предлага ослепителен начин да се отървете от дъжда.

Кипър

С повече от 340 слънчеви дни годишно Кипър е най-добрият вариант за зимна ваканция в Средиземноморието. Докато по върховете на планината Троодос блести сняг , крайбрежните райони, особено в източната част, остават по-топли и сухи. Останете в Ларнака, за да видите фламинго, което танцува около зимния си дом в близкото солено езеро, преди да се отправите на запад към исторически съкровища като Гробниците на царете и Древен Курион. Мрачен или дъждовен ден можете да прекарате сред древните артефакти в Музея на Кипър в Никозия или пък в уютна таверна за дълъг кипърски обяд.

Алгарве, Португалия

Насладете се на повече от 300 слънчеви дни годишно

Алгарве е все по-популярна зимна дестинация за слънчеви бани с повече от 300 слънчеви дни в годината и 87 плажа със син флаг. През зимата водопадите оживяват в планините Мончике. Мигриращите птици се стичат в природния парк Риа Формоза. А популярният плаж Кинта ду Лаго е блажено спокоен. Ако можете да се справите с температурата на морето от 14 градуса, сега е моментът за сърфиране, а голфърите също имат богат избор. Преди да се насладите на вечеря в живописните градове Фаро, Лагос или Тавира, можете да направите и дълъг пешеходен преход.

Интериорът на църквата São Lourenço край Луле е мечта за любителите на азулежу (рисувани керамични плочки ). Богато украсените сини плочки тук покриват почти всеки сантиметър от пода до тавана.

Крит

През зимата трябва да летите през Атина, за да стигнете до Крит. Макар че много курортни градове ще бъдат почти безлюдни, можете да се установите в Ираклион или Ханя, за да усетите живота извън сезона (и да намерите отворени ресторанти), преди да наемете на изгодна цена кола под наем за пътешествие из острова. В слънчеви дни може да се окаже, че розовият пясък на Елафониси или дворецът Кносос са само за вас. Температурите през януари достигат до 16 градуса, но нощите са много по-студени. Но пък вечер в приятна компания и чаша от местната ракия или превъзходно вино ще ви стопли добре. В дъждовен ден можете да откриете пет хилядолетия история в Археологическия музей на Ираклион - един от най-добрите музеи в Гърция.

Сицилия

Зимата наистина е колоритен сезон на този вълшебен остров: цитрусовите дървета са натежали от зреещи портокали, лимони и лайм, сергиите на хранителните пазари в Катания и Палермо скърцат под тежестта на пресни зеленчуци, риба и орехи, а навсякъде на острова хората се подготвят за Карневале (който тази година ще се проведе на 19 февруари). Макар че времето може да се промени само за миг, осемте слънчеви часа на ден и температури между 14 и 18 градуса, със сигурност си струват, за да откриете различна от лятната суматоха Сицилия. Ако се окажете в дъждовен ден, посетете Вила Романа дел Казале - дом на най-значимата колекция от римски подови мозайки в света - а дървеният покрив предпазва тях (и вас) от природните стихии.

Севиля, Испания

Потопете се в стила мудехар и слънчевата светлина

 Ако искате зимна градска почивка, не търсете нищо друго освен Севиля. Температурите често се покачват до 19 градуса, а слънцето грее поне шест часа на ден (въпреки че винаги е разумно да си вземете чадър). Най-големите забележителности като площад Испания и Реал Алкасар разполагат със закрити площи и открити удоволствия, които ви позволяват да се насладите на слънцето, но и да се скриете от дъжда. Отдайте се на блаженството с разходка по залез слънце по модерния Метропол Парасол, известен на местно ниво като Лас Сетас.

Подарете си ден в зашеметяващата катедрала на Севиля или се разходете в Музея на фламенкото, където можете дори да получите урок или пък просто да наблюдавате изпълненията на професионалистите.

Мадейра, Португалия

Островът е известен със своята "вечна пролет". Меката зима е прекрасна, температурите рядко падат под 14 градуса. Плажовете са каменисти, но морето е топло, така че си вземете бански - или се включете в екскурзия за наблюдение на делфини и китове. Ако предпочитате сушата, суровата вътрешност на Мадейра е идеална за пешеходен туризъм. Следвайте пътеката покрай левада - древна мрежа от канали, които са разпределяли водата около острова в продължение на повече от век, и които в наши дни са източници на хидроенергия. Отпуснете се със следобеден чай в Belmond Reid's Palace във Фуншал. Посрещал е Уинстън Чърчил и актьора Роджър Мур (известен с ролята си на Джеймс Бонд), със сигурност ще впечатли и вас.

Тюркоазеното крайбрежие на Турция

Тюркоазеното крайбрежие на Турция е магнит за туристите през лятото, но когато тълпите се разпръснат, оставате само вие, тези гледки и средно 10 часа слънце на ден. Умерените температури означават, че пешеходните преходи няма да са толкова изтощителни, колкото през август - така че защо да не изминете част от 540-километровия Ликийски път? Маршрутът се вие между Фетие и Анталия, като преминава покрай безброй древни руини и чудеса на скалите, включително древната Патара и Симена. Не пропускайте да възстановите силите и духа си в хамам.

Балеарски острови, Испания

 

Испанските острови са обожавани от летовниците, но са също толкова привлекателни и през зимата. В Ибиса вече не се чуват пулсиращи ритми и шумът от тълпите на партитата, но пък остават великолепните залези и плажове. Майорка пък е по-спокойна и по-евтина. По-малко посещаваната Менорка привлича любителите на природата с благоприятното за разходки време и крайбрежната пътека Camí de Cavalls, а малката Форментера изкушава онези, които търсят истинско уединение. Температурата на морето позволява гмуркане в пещерите и разкриване на тайните на потъналите кораби на Балеарските острови през цялата година.

Канарски острови, Испания

Искате пясъчни дюни и скрити заливчета, изумителни национални паркове и гористи планини? Какво ще кажете за колоритни селца, невероятни ресторанти и множество водни спортове? Всичко това е тук, през цялата година. През зимата Тенерифе и Гран Канария обикновено са най-топлите острови с максимални температури около 22 градуса. Лансароте и Фуертевентура могат да бъдат малко по-ветровити - което не е непременно лошо, ако сте се отправили натам, за да карате сърф. По-малко известните Ла Гомера, Ла Палма и Ел Хиеро ще ви се сторят още по-необичайни, но пък смайващи. Не позволявайте на времето да ви забави - запишете час за масаж в някой от многобройните СПА центрове на островите, а след това опитайте местни вина.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати