Новини Събития

Една трета от най-добрите села за туризъм в света са в Европа

   
Една трета от най-добрите села за туризъм в света са в Европа

Една трета от най-добрите села за туризъм според класацията на Световната организация по туризъм към ООН са в Европа. С три селища Испания е страната с най-много сред общо 32 отличени места от Австрия до Виетнам. Още 6 села в Европа са във втори списък с 20 селища, попаднали в програмата за обновяване.
Всяка от 57-те страни - членки на организацията, има право да номинира до три селища. Така за 2022 г. до независим съвет стигат 136 села. Най-добрите са подбрани по критерии като културни и природни ресурси и тяхното съхраняване и популяризиране, икономическа, екологична и социална устойчивост на предлагания от тях модел за туризъм, инфраструктура и свързаност, както и сигурност.
Чрез този комплекс се оценява на кои места властите наистина имат визия за развитие на селския туризъм и полагат усилия за това така, че да печелят местните хора и да се съхранят местните обичаи, продукти и ценности.
Испанските места са Рупит в Каталуня, Алкесар в планините Сиера де Гара в Арагон и известният със своя манастир "Гуадалупе" Екстремадура.
Другите европейски села от общо 18 държави по света са:


Цел ам Зее (Австрия)
Ваграйн (Австрия)
Местиа (Грузия)
Заурис-Заре (Италия)
Изола дел Джилио (Италия)
Кащело Нову (Португалия)
Расинари (Румъния)
Бохиндж (Словения)
Муртен (Швейцария)
Андермат (Швейцария)


В списъка са още села от Чили, Китай, Колумбия, Еквадор, Етиопия, Израел, Йордания, Мексико, Мароко, Перу, Южна Корея, Саудитска Арабия и Виетнам. Сравнително близко за посещение от българи е и Бирги край Измир.

 



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати