Хотели

Всички места за настаняване в Калофер са заети в дните около Богоявление

   
Всички места за настаняване в Калофер са заети в дните около Богоявление

На 6 януари калоферци изпълняват традицията "Мъжко хоро" в ледените води на река Тунджа, а ритуалът събира зрители от всички краища на страната и чужбина.

Всички места за настаняване в Калофер са заети в дните около Богоявление, съобщава за БТА кметът на града Румен Стоянов. На 6 януари калоферци изпълняват традицията "Мъжко хоро" в ледените води на река Тунджа, а ритуалът събира зрители от всички краища на страната и чужбина. Легловата база в Калофер и в местностите "Паниците" и "Бяла река" е около 900 легла.

По думите на Стоянов и в Карлово, и околията вече не може да се намери място за дните около Йордановден. За нас е важно да има пътникопоток в града, защото така се помага за поминъка на хората, отбелязва кметът и допълва, че в тези дни всички заведения, хотели и къщи за гости са пълни, а магазините се изпразват.

Още от 5:00 вечерта участниците в "Мъжкото хоро" се събират. Въобще не лягаме да спим, цяла вечер подгряваме с вино, мезета, песни, разказва кметът. Сутринта около 6:00 часа мъжете обличат народни носии, отиват в църквата "Свети Архангел" и с отец Димитрий тръгват към Черковски мост на река Тунджа. Там отецът извършва ритуала с хвърлянето на кръста, който се предава на най-младия участник в хорото.

Хората, които желаят да се потопят във водите, знаят, че трябва да са след нас, отбеляза Стоянов. Той обясни, че всички гости могат да се включат, след като местните хванат кръста и изиграят хорото. Начело на танца е гайдарския състав при Народно читалище "Христо Ботев". Официалната песен, която се изпълнява по време на обреда, е "Залюбила е Василка". Българският трибагреник и Самарското знаме са неизменна част от обичая.

На 6 януари в Калофер тържествено ще бъде отбелязана 175-ата годишнина от рождението на поета революционер Христо Ботев. В 11:30 часа ще бъдат положени цветя пред паметника на Иванка Ботева - майка на революционера. След това ще бъде проведен митинг-поклонение пред Мемориалния комплекс "Христо Ботев", където пред паметника на героя ще бъде положен "Гирлянд на славата".



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати