Новини Събития

Испания иска пътниците от Китай да са с отрицателен тест за COVID или напълно ваксинирани

   
Испания иска пътниците от Китай да са с отрицателен тест за COVID или напълно ваксинирани

Пътуващите от Китай до Испания ще трябва да покажат отрицателен тест за COVID-19 или да докажат, че са били напълно ваксинирани срещу болестта, каза в петък министърът на здравеопазването Каролина Дариас, цитирана от "Ройтерс".

По-рано този месец Китай започна да премахва най-строгия в света режим срещу COVID, включващ локдауни и масово тестване.

"На национално ниво ще приложим летищни проверки, изискващи всички пътници, идващи от Китай, да покажат отрицателен тест за COVID-19 или доказателство за пълен курс на ваксинация", каза Дариас пред репортери.

Новата мярка идва, след като Комитетът за здравна сигурност на Европейския съюз се събра в четвъртък, за да обсъди общата стратегия на блока за смекчаване на разпространението на вируса с притока на посетители от Китай, след като азиатската страна премахна повечето от своите ограничения за пътуване.

Дариас добави, че Испания ще се координира на високо ниво с други страни членки, за да приеме обща политика, като същевременно настоява за преразглеждане на настоящите условия, които трябва да бъдат изпълнени от пътниците, искащи да получат така наречения цифров COVID сертификат на ЕС.

По-рано страни като Италия, Южна Корея, САЩ, Индия и Япония наложиха задължително тестване за посетители от Китай.

Китайските държавни медии заявиха в петък, че изискванията за тестване, наложени по света в отговор на нарастващата вълна от инфекции, са "дискриминационни".



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати