Новини Транспорт

Най-добрите градове в света с публичен транспорт

   
Най-добрите градове в света с публичен транспорт

Според ново по-голяма част от градовете с най-добър публичен транспорт в света се намират в Европа. Проучването на консултантската компания Oliver Wyman и Калифорнийския университет в Бъркли оценява предлагането на обществен транспорт в градовете. Класирането се определя от инфраструктурата, социалното въздействие, ефективността на системата и мрежовата иновация.

Хонконг държи първото място в индекса за градска мобилност за 2022 г. като според него е най-добрият град в света за обществен транспорт. Транспортната мрежа на града се хвали не с това, че е достъпна, но и за това, че има висока гъстота на гарите и добра железопътна инфраструктура. Въпреки това все още може да се подобрява, според анализаторите, които предполагат, че може да използва приложение за смартфон, за да помогне на пътниците да се ориентират по-добре в града.

A map of the world showing which cities have the best public transport.

Повечето от мрежите за обществен транспорт с най-висок рейтинг в света са в Европа. Цюрих е на второ място, следван от Стокхолм (3-то), Хелзинки (5-о), Осло (6-о), Париж (8-мо), Берлин (9-о) и Лондон (10-о). В противоположния край на изследването и класирани най-отзад са Рияд (57-мо), Найроби (59-о) и Джеда (60-о).

Добрата системата за обществен транспорт в града влияе значително върху начина на живот на жителите. "Една ефективно управлявана система може не само да насърчи живеещите в града и туристите да пътуват с публичен транспорт, но може да осигури по-равен достъп до допълнителни начини на мобилност, работни места, търговски центрове и др.", се казва в доклада.

Пандемията доведе до голяма промяна - повече хора, които работят от вкъщи и вече не пътуват толкова често. Авторите на доклада предупреждават, че ако транспортните системи не са в състояние да върнат някои от тези пътници, тогава в сектора могат да бъдат изложени на риск от загуба на работни места.

Проучването анализира системите за обществен транспорт в 60 големи града по света, класирайки ги въз основа на тяхната инфраструктура, социално въздействие, пазарна "привлекателност" , ефективност на системата и мрежова иновация.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати