Новини Събития

Вижте световните фестивали през 2023 г.

   
Вижте световните фестивали през 2023 г.

Световните музикални и кинофестивали, арт форуми и изложения се подготвят да посрещнат публиката си през 2023 г.  Те ще се проведат в обичайните си и утвърдени през годините формати, след като отпаднаха всички ограничения, въведени заради пандемията от КОВИД-19. Зажаднялата за изкуство публика се завърна в залите, киносалоните, театрите, галериите… 

Обичайно първи в списъка на популярните фестивали за годината е "Сънданс", който се провежда в Парк Сити, щата Юта. Форумът ще се състои тази година от 19 до 29 януари. Организаторите вече обявиха и програмата - ще бъдат показани премиерно документални филми за Брук Шийлдс, Джуди Блум и Майкъл Джей Фокс, режисьорски дебют ще направят актьорите Алис Енглърт и Рандъл Парк, новата си продукция ще представи и Никол Холофсенър. Очаква се за фестивала в Парк Сити да пристигнат кинозвезди като Ан Хатауей, Джулия Луис-Драйфус, Александър Скарсгард и други.

В Европа парадът на най-добрите кинопродукции започва през февруари, когато се открива Международният кинофестивал в Берлин (Берлинале). Той ще стартира на 16 февруари и ще продължи до 26 февруари, а международното жури на 73-ия кинофестивал в Берлин ще бъде оглавено от актрисата Кристен Стюарт. Пълната програмата официално ще бъде  обявена в началото на февруари, но вече е ясно, че в рамките на форума ще бъдат световната премиера на филма „Адолфо”, копродукция на САЩ и Мексико и дебют на София Ауса, а американската продукция “Конспирация” за приноса на чернокожите жени в изкуството за първи път ще бъде представена в Европа. Американският режисьор Стивън Спилбърг ще получи „Златна мечка” за цялостен принос към киното.

Организаторите на кинофестивала в Кан засега планират световните филмови звезди да преминават по червения килим от крайбрежния булевард "Кроазет" между 16 до 27 май. Тази година ще бъде 76-ото му издание. Засега обаче няма подробности за програмата и участниците. 

Следващата спирка на филмовия елит в Европа ще бъде Венеция. Най-старият кинофестивал в света, чието 80-ото издание ще е тази година, ще се проведе от 30 август до 9 септември. 

Международните кинофестивали в Карлови Вари и Сан Себастиан е планирано да са съответно между 30 юни - 8 юли и 15 - 23 септември.

И емблематичните музикални форуми вече се готвят да посрещнат публиката, активно редят програмите и отправят покани към евентуални участници. Британският летен фестивал Гластънбъри ще бъде от 21 до 25 юни. На сцената със сигурност ще се качи Елтън Джон, като това ще бъде последното му шоу във Великобритания от прощалното турне "Farewell Yellow Brick Road". Той ще бъде хедлайнер на сцена Пирамидата на 25 юни. Според британски медии организаторите водят преговори за участие с “Арктик мънкис”, както и с  "Гънс ен' роузис" . Засега обаче няма категорично потвърждение, че са приели.

Фестивалът Коачела пък ще зарадва почитателите си през април. По традиция проявата се организира в два уикенда. За тази година те са 14-16 април и 21-23 април. Близо половин милион фенове обикновено се събират на открито в калифорнийската пустиня за музикалното събитие.

Джаз фестивалът в швейцарския град Монтрьо също няма търпение да срещне феновете си. Предвижда се тази година да се проведе между 29 юни и 8 юли.

Австрийският град Залцбург отново ще бъде домакин на най-мащабното оперно и театрално събитие в света. Фестивалът започва на 20 юли, но организаторите му вече са готови с програмата, която включва творби на Верди, Моцарт, Ектор Берлиоз и други. Форумът ще продължи до 31 август. В края на м.г. стана ясно, че руската режисьорка Марина Давидова е назначена за театрален директор на фестивала, като организаторите се надяват на по-силно международно участие. 

Вагнеровият фестивал в германския град Байройт ще започне на 25 юли с нова постановка в 3D формат на "Парсифал", режисирана от американския професор по музика и театрално изкуство Джей Шайб. Главната роля изпълнява Джоузеф Калеха, който прави своя дебют в Байройт. 

Откриващото представление предизвика дебати заради притеснения, че не всички зрители ще могат да се насладят напълно на новия триизмерен "Парсифал". Организаторите предвиждат да бъдат закупени само 330 чифта очила за добавена реалност, въпреки че в залата на фестивалния театър има място за почти 2000 души.

Международното изложение за съвременно изкуство "Арт Базел" тази година ще се проведе между 15 и 18 юни. То обичайно привлича десетки хиляди посетители и колекционери от цял свят. Миналата година над 280 от най-престижните световни галерии от 40 държави представиха творби на богати ценители на изкуството, за които изложението е основното събитие през годината.

През 2022 г. водещите галерии реализираха значими  продажби, достигайки рекордно високи цени - творба на френско-американската скулпторка Луиз Буржоа беше продадена 40 милиона щатски долара; маслена картина от Джоан Мичъл - за 16,5 млн. щатски долара; творба на концептуалния художник Феликс Гонсалес-Торес за 12,5 млн. долара и платно на южноафриканската художничка Марлен Дюма за 8,5 млн. долара. На базата на постигнатите продажби в Базел експертите смятат, че пазарът на изкуство се завръща към славата си отпреди пандемията от КОВИД-19 въпреки войната в Украйна и неспокойните пазари. 

Многобройни културни събития е планирано да организират и градовете, обявени за Европейски столици на културата за 2023 г. - Тимишоара в Румъния, Елефсина в Гърция и Веспрем в Унгария.  

В литературната сфера най-голямото събитие в световен мащаб е Международният панаир на книгата във Франкфурт. През октомври той традиционно събира световния литературен елит, както и стотици хиляди посетители. Тази година Франкфуртският панаир на книгата ще бъде между 18 и 23 октомври. Почетен гост ще бъде Словения, която “има пионерски постижения в сферата на изкуството и на електронната музика, които ще бъдат представени на изложението… заедно с други интересни  литературни открития, включително филми, театър и др.”, казват организаторите на събитието.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати