Анализи Новини

В Азия има най-много хора без желание да пътуват отново

   
В Азия има най-много хора без желание да пътуват отново

Изглежда, че днес всички пътуват.

Данните показват, че хората пътуват по-често и за по-дълго време, като много от тях планират да посетят дестинации, за които дълго са мечтали, пише CNBC.

Други обаче излизат от пандемията, която затвори всички ни у дома, с почти нулево желание за пътувания.

Проучване сред 16 хил. души в 15 страни, проведено от компанията за пазарни проучвания Morning Consult, показа, че в Азия има най-много хора, които са посочили, че „никога повече“ няма да пътуват.

Около 15% от анкетираните в Южна Корея и 15% в Китай са избрали, че повече няма да пътуват, според проучването „Състоянието на пътуванията и туризма“, публикувано през август.

Северна Америка не изостава толкова много, като 14% от американските и 11% от мексиканските респонденти са посочили същия отговор.

Никоя страна обаче не се доближава до Япония, където около 35% са посочили, че не планират да пътуват отново.

Проучването задава въпроса за (планове за) „пътувания за развлечение“ и не прави разлика между планове за вътрешни и международни пътувания, коментира Линдзи Рьошке, анализатор по туризъм и пътувания в Morning Consult.

На респондентите им е зададен този въпрос два пъти тази година: през април и през юли, допълва Рьошке. През това време намеренията за пътувания са нараснали сред други анкетирани в Япония, включително тези, които са посочили, че планират да пътуват през следващите три месеца, както и през следващите 12 месеца.

Но и в двете проучвания броят на тези хора в Япония, които „никога няма да пътуват“, е останал същият, посочва Рьошке.

Дял на хората, които са посочили, че "никога няма да пътуват отново". Източник: CNBC Дял на хората, които са посочили, че "никога няма да пътуват отново". Източник: CNBC

Така резултатът на азиатската страна остава много зад този на други държави, включително такива в Северна Азия. 45% от японците посочват, че планират да пътуват догодина, докато в Китай и Южна Корея този дял е съответно 65% и 66%. В Германия делът е 77 на сто.

"Не искам да пътувам в чужбина"

Много страни преминаха през бум на пътуванията поради натрупалото се търсене, а резервациите за изходящи пътувания се увеличиха след повторното отваряне на икономиките. Но реакцията на Япония към собственото ѝ отваряне бе в най-добрия случай хладна.

Много жители „не искат да пътуват в чужбина“ и избират „да пътуват вътре в страната“, обяснява Дай Миямото, основател на туристическата агенция Japan Localized.

Общо 386 хил. японци са пътували зад граница през август 2022 г. – резултат, който е много далеч от достигнатите 2,1 млн. души през август 2019 г., според Националната организация за туризъм в Япония.

Хидеки Фуруя, професор в японския университет Toyo, посочва, че една от причините за това е културата, в която има предпочитание за „избягване на рискове“. Ако рискът от заразяване с коронавирус е висок, това също ще държи японците у дома.

Тецуя Ханада, управляващ директор в Tabimori Inc., вярва, че финансите са дори още по-голям фактор за това решение.

„Може да се каже, че пандемията намали броя на японците, които решават да пътуват в чужбина, но смятам, че поевтинялата йена имаше по-голям ефект“, коментира той.

Няма по-хубаво от дома

Нежеланието да се напуска Япония не е нещо ново.

През 2019 г. едва 23% от японците имат паспорти, като това е най-ниският дял в страните от Г-7, според Nikkei Asia.

След рязък ръст в международните пътувания през 70-те и 80-те години на миналия век, броят на японците, пътуващи зад граница, е до голяма степен в застой от средата на 90-те години, според данните на Националната организация за туризъм в Япония.

Приблизително същият брой японски граждани са пътували в чужбина през 2000 г. и 2017 г. - около 18 млн. души - въпреки че времевата рамка е такава на голям растеж на международните пътувания по света.

„Езиковата бариера и липсата на последователни почивни дни са част от причините да се предпочитат вътрешните пътувания“, добави Фуруя, като отбеляза, че „работната среда, която прави трудно взимането на платен отпуск“ също е фактор.

Като друга причина той посочи привлекателността на японската природа, история и култура, които може да мотивират японците да останат по-близо до дома.

Това ще окаже допълнителен натиск върху дестинациите, популярни сред японците, а именно Тайван, Южна Корея и Хаваите.

Според Ханада обаче с времето японците вероятно отново ще пътуват. „Японците лесно се поддават на мнозинството, нагласи, които ще се променят след пет години“, допълни той.

Фуруя смята, че няма да отнеме толкова много време. „След като чуха и видяха колко са активни хората от Запада, очакваме по-скорошно връщане към предпандемичните нива на търсенето на международни пътувания“.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати