Новини Турагенции

Петра вече е отворена за туристи след наводненията

   
Петра вече е отворена за туристи след наводненията

Туристическите посещения бяха разрешени отново в древния град Петра в Южна Йордания, след като внезапните наводнения погълнаха обекта от световното наследство на ЮНЕСКО миналата седмица.

Видеоклип, публикуван в социалните медии от Джойс Карам от близкоизточния новинарски уебсайт Al-Monitor, показва как водата се спуска каскадно по скалите, превръщайки се в река от кал по алеите на популярната туристическа дестинация.

Говорител на регионалните власти за развитие и туризъм на Петра сподели: „Мястото е в отлично състояние и туристите вече могат да влизат в него както обикновено.“

В изявление, публикувано във Фейсбук, властите добавят, че "периодично поддържат системата за ранна аларма за наводнения и управляват около девет станции за наблюдение, които измерват височината на водата."

Раед Ал-Хатаб, директор на отдела по метеорология на Йордания заяви, че топографията на Петра „спомага за наводненията.“

Карам сподели: „Петра датира от около 3000 г. пр. н. е. и е устояла на човешки и природни бедствия. Сегашната буря не се смята за заплаха за структурата.

През 2018 г. над 20 души са загинали при наводнения в района, припомни BBC.

Петра е известна със своите интересни фасади на гробници, издълбани в пясъчна скала от набатеите между I век пр. н. е. и IV век. Обектът е добавен към списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 1985 г.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати