Новини Събития

Дубай премахва данъка от 30% върху алкохола

   
Дубай премахва данъка от 30% върху алкохола

Дубай премахна данъка от 30% върху алкохола в очевиден опит да насърчи туризма, пише BBC.
 
Освен това се сваля и лицензионната такса, която преди това беше необходима на жителите за закупуване на алкохол в търговски и туристически центрове. 
 
Двете компании, които разпространяват алкохол в Дубай, Maritime and Mercantile International (MMI) и African & Eastern, заявиха, че тази промяна ще се отрази на цените за потребителите.
 
Дубай, известен като "парти столицата" в Персийския залив, облекчава законите от известно време, позволявайки продажбата на алкохол през деня по време на Рамадан, както и доставките до вкъщи по време на пандемията, посочва още BBC.
 
Смята се, че този последен ход е опит Дубай да стане по-привлекателен за чужденците на фона на конкуренцията от страна на съседите.
 
В исторически план Дубай успява да привлича повече туристи и чуждестранни работници от тях, отчасти поради своята толерантност към по-либералния начин на живот.
 
Сега обаче е изправен пред нарастваща конкуренция на съседите, развиващи своите хотелиерски и финансови сектори.
 
Броят на емигрантите в Дубай превъзхожда този на местните с девет към едно, посочва още BBC. Жителите обикновено пътуват с кола до Ум ал-Куейн и други емирства, за да купуват алкохол на едро.
 
Жителите на Дубай, които не са мюсюлмани, трябва да са навършили 21 години, за да пият, транспортират или съхраняват алкохол у дома и да имат лиценз за алкохол – пластмасова карта, издадена от полицията.
 
Не е ясно обаче дали премахването на 30-процентния данък, влязло в сила в неделя, ще бъде постоянно. Financial Times съобщава, че става дума за едногодишен експеримент, цитирайки ръководители в индустрията, информирани за решението.


Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати