Новини Събития

Гърция ще удвои туризма си до 2032 г.

   
Гърция ще удвои туризма си до 2032 г.

Очаква се гръцкият туристически пазар да удвои сегашната си стойност и да достигне размер от 548 милиона щатски долара до 2032 г., според скорошен доклад на Future Market Insights (FMI).

По-конкретно, FMI, един от водещите доставчици на персонализирани и синдикирани доклади за пазарни проучвания, изчислява, че гръцкият туристически пазар ще покаже среден годишен темп на растеж (CAGR) от 7,5% през десетилетието от 2022 г. до 2032 г.

Според проучването, най-силните страни на Гърция са нейните обекти на културно наследство и природна красота, както и кухнята й, която напоследък привлича голям брой почитатели към регионалните кулинарни дестинации в страната.

Освен това, както показват данните в доклада, други туристически дейности като религиозен туризъм, медицински туризъм, екотуризъм и т.н. са привлекли голям брой туристи, което прави Гърция една от най-популярните туристически дестинации в света от 2017 г. насам.

Според проучването, възрастовата група 36-45 години ще има дял от 29,5% в общия брой бъдещи туристически посещения в Гърция, следвана от възрастовата група 46-55 години.

Същевременно, като се има предвид, че онлайн резервациите се използват от все повече хора по света, се очаква и увеличаване на броя на индивидуалните туристи до почти 30,8% всички, които посещават Гърция.

Накрая, докладът посочва, че факторите, които могат да повлияят неблагоприятно на гръцкия туризъм в дългосрочен план, са: липса на регионална инфраструктура по отношение на телекомуникации, здравеопазване и електроснабдяване; недостиг на луксозни квартири и спортни съоръжения и липса на фокус към екологични политики.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати