Новини Хотели

Все още в алпийските курорти няма сняг

   
Все още в алпийските курорти няма сняг

Голяма част от Алпите просто не изглеждат нормално за това време на годината. Оскъдните снеговалежи и необичайно топлото зимно време в централните планини на Европа позволяват на тревата да покрие хълмовете в региона, причинявайки главоболия на операторите на ски писти и на любителите на алпийските снежни пейзажи, коментира Associated Press.

Трева, скали и пръст се виждаха в понеделник в някои от европейските притегателни центрове на зимния спорт - като Инсбрук в Австрия, Вилар-сюр-Олон и Кран-Монтана в Швейцария и германския Ленгрис и на много други места. Недостигът на сняг съживи опасенията за необратими температурни промени, свързани с изменението на климата.

Широка ивица, простираща се от Франция до Полша, в чийто център попадат Алпите, обхваната от необичайно меко за сезона време, позволи на много хора в Европа да извадят дрехите с къси ръкави от гардеробите. Метеорологична карта показа, че Полша отчита дневни температурни рекорди с двуцифрени числа в градуси по Целзий през последните дни.

Това е рязък контраст със студеното време и виелиците в части на Съединените щати в края на миналата година.

Швейцарският държавен метеорологичен институт измери някои от най-горещите температури през това време на годината. Метеорологична станция в Делемонт, в планината Юра на френската граница, вече отбеляза рекордна дневна температура от 18,1 градуса по Целзий в първия ден от годината, с над 2,5 градуса по Целзий по-висока от предишен рекорд за януари. Други градове последваха примера на Делемонт.

Швейцарските метеоролози написаха иронично в блога си: "... този обрат на Новата година почти може да ви накара да забравите, че е разгарът на зимата."

Синоптикът Аник Халдиман каза, че постоянната метеорологична система, която донесе по-топъл въздух от запад и югозапад, се е задържала, запазвайки по-високите температури, които се очаква да останат до края на седмицата. Въпреки че склоновете над 2000 метра са заснежени, по-надолу скиорите трябва "да се въоръжат с търпение".

Недостигът на сняг е особено критичен около швейцарския курорт Аделбоден, който трябва да бъде домакин на Световната купа по ски в събота и обикновено привлича 25 000 фенове, но тревистите, кафяви склонове от страни на трасето могат да помрачат пейзажа - и да намалят привлекателността.

Директорът на трасето Тони Хади призна, че състезанието ще се проведе на 100% изкуствен сняг тази година.

"Климатът малко се променя, но какво да правим тук? Да спрем ли с живота?" каза той по телефона, като отбеляза, че други предизвикателства като пандемията от коронавирус и войната показват, че "животът не е лесен" в наши дни.

"Всичко е трудно - не само подготовката на ски писта", каза Хади.

Началото на 2023 г. се оказа не по-различно от края миналата година, която беше най-горещата в историята както в Швейцария, така и във Франция. В по-широк план Световната метеорологична организация на ООН казва, че последните осем години са на път да бъдат осемте най-топли в историята. Окончателните данни за глобалната температура за 2022 г. ще бъдат публикувани в средата на януари.

В съседна Франция, националната метеорологична агенция Meteo France каза, че 2022 г. е приключила с едни от най-топлите дни, които страната някога е преживявала по това време на годината - завършвайки изключително топла година, в която бяха счупени температурни рекорди и избухнаха горски пожари и настана безпрецедентна суша.

Meteo France заяви, че в Южните Алпи и в Северните Алпи по склонове над 2200 метра са наблюдавани близки до нормалните снеговалежи. Но сняг липсва особено на по-ниските места в Северните Алпи и в Пиренеите.

Разбира се, Алпите покриват голяма територия и не цялата планинска верига е лишена от сняг. Може би изглежда нелогично, но едни от най-добрите снеговалежи са докладвани в италианските Доломити, на юг от швейцарските Алпи.

В началото на ски сезона съдбата изглеждаше благосклонна за любителите на снега: във Франция мразовитото време до средата на декември събуди надежди, че ски курортите в Алпите, Пиренеите и другаде може да видят много ранен сняг и температури под нулата, необходими за поддържане на пистите отворени.

Вместо това обаче последва изключително топло време, което накара някои курорти на по-ниска надморска височина да затворят, тъй като снежната покривка се стопи.

"Имаше добро начало на сезона със студена вълна в средата на декември, която осигури малко сняг почти навсякъде. След това миналата седмица донесе доста дъжд и високи температури, така че определен брой писти трябваше да бъдат затворени отново", каза Лоран Рейно от индустриалната група Domaines Skiables de France, която представлява френските ски курорти, операторите на лифтове и други свързани дейности по телевизия C-News.

Германия също е обхваната от необичайни пролетни температури - до 16 градуса по Целзий в някои части на страната в понеделник. Смята се, че новогодишната нощ е била най-топлата, откакто има изобщо надеждни метеорологични данни. Германската метеорологична служба e отчете показания от 20 градуса Целзий и дори малко повече в четири метеорологични станции в Южна Германия, съобщи информационната агенция dpa.

Вим Тиери, професор по климатология в университета в Брюксел, каза, че същият реактивен поток, който е изтпратил студения въздух от Арктика в САЩ, е "изтеглил" топъл въздух от субтропичните зони в Европа. Той предупреди, че изменението на климата не се е разкрило в пълна степен, освен ако хората не намалят използването на горива, които създават парников ефект.

"До края на века просто ще свърши с карането на ски в Алпите, каквото го познаваме", каза той, добавяйки, че планинските райони с по-ниска надморска височина вече усещат въздействието. "В бъдеще тези проблеми ще се влошат, защото снегът ще продължи да се топи, докато климатът се затопля."



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати