Анализи Новини

Китай се обиди за мерките срещу Covid, закани се с реципрочни

   
Китай се обиди за мерките срещу Covid, закани се с реципрочни

Пекин осъди решението на 12 държави, които въведоха изискване пристигащите със самолет от Китай пътници да имат отрицателен тест за Covid-19 48 часа преди полета си, предаде AP.

„Смятаме, че ограниченията за влизане, насочени към Китай, нямат научна основа, а някои прекомерни практики са още по-неприемливи“, заяви говорителят на външното министерство Мао Нинг на редовния си брифинг във вторник.

„Твърдо се противопоставяме на опитите за манипулиране на мерките срещу Covid с политически цели и ще предприемем контрамерки въз основа на принципа на реципрочност“, обяви още тя.

Италия, Франция, Съединените щати и Япония са сред страните, които прилагат изискването за тестване. Решенията бяха взети по спешност в резултат от рязкото нарастване на случаите в Китай след внезапната отмяна на всички ограничения в страната след години политика на „Нулев Covid“ и тежки локдауни.

Страни като САЩ допълнително обосноваха решението си с липсата на прозрачност на данните за инфекцията в Китай и рисковете от възникване на нови варианти.

Новият председател на ЕС – Швеция, призова страните членки да се съберат на спешна среща за изготвяне на обща политика срещу разпространение на вируса от Китай. Срещата ще бъде утре, 4 януари.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати