Новини Транспорт

Летище Истанбул е най-натовареното летище в Европа

  03.01.2023 18:46  
Летище Истанбул е най-натовареното летище в Европа

Летище Истанбул стана най-натовареното летище в Европа през миналата година със средно 1156 полета на ден, според доклада за европейските летища и въздушния трафик през 2022 г. на Европейската организация за аеронавигационна безопасност (Евроконтрол).

Летище Истанбул е единственото летище в Европа, което е успяло да възстанови броя на полетите до нивата преди пандемията, твърди докладът, който сравнява ситуацията през 2022 г. с тази през 2019 г. – преди началото на пандемията от COVID-19.

След турската аерогара се нареждат летищата в Амстердам с 1140 полета дневно, Париж с 1122 полета, Франкфурт с 1048 полета и Лондон с 1042 полета, предава Daily Sabah.

Важен транзитен център за въздушния транспорт

Летище Истанбул, разположено по крайбрежието на Черно море, успя да се превърне в един от най-важните транзитни центрове във въздушния транспорт, откакто беше официално обявено за отворено в края на октомври 2018 г., преди да започне да функционира напълно през април 2019 г.

С негова помощ Истанбул, най-големият град в Европа, пресичащ Европа и Азия, се утвърждава като основен регионален транспортен център. Най-голямото летище в Европа: Перлата на Истанбул прие 160 милиона пътници

Летище Истанбул може да обслужва 90 милиона пътници годишно при настоящото си състояние. Планираният му капацитет обаче е много по-голям – то ще може да обслужва 200 милиона пътници, щом бъде изцяло завършено, което го превръща в най-голямото летище в света.

Всички етапи от строителството и разширяването на летището, включително изграждането на 6 писти, се очаква да бъдат завършени до 2028 г.