Новини Събития

ЕС обсъжда общи мерки срещу COVID вълната в Китай

   
ЕС обсъжда общи мерки срещу COVID вълната в Китай

Държавите от ЕС обмислят координирани мерки при пътуване в отговор на вълната от COVID в Китай, включително тестване преди заминаване, маски по време на полетите и тестване на отпадни води за евентуални нови варианти, съобщи БГНЕС.

Натискът за съвместен отговор идва едва след като няколко страни от ЕС вече въведоха свои собствени мерки за ограничаване на разпространението на COVID от Китай и изследване за нови варианти, въпреки обещанията за подобряване на сътрудничеството по време на първата вълна на пандемията.

На среща по въпросите на здравната сигурност на 3 януари, на която присъстваха министри и представители на Европейската комисия, Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и Световната здравна организация, длъжностните лица се доближиха до консенсус за тестване на пътниците от Китай преди заминаване, засилване на наблюдението на отпадъчните води от полетите и засилено вътрешно наблюдение за вируса, съобщи в Туитър комисарят по здравеопазването на ЕС Стела Кириакидис.

Членовете "постигнаха съгласие" по тези мерки, каза тя и добави: "Обсъждането продължава и утре (сряда) на срещата на интегрирания политически механизъм за реакция при кризи (IPCR)."

Говорител на Комисията заяви пред "Политико", че ЕК е представила на държавите-членки на ЕС проектостановище по предложените мерки, което сега ще бъде "преразгледано и прието" въз основа на техния принос.

"Преобладаващото мнозинство от държавите подкрепят тестването преди заминаване", каза говорителят, като добави, че такива тестове "ще трябва да бъдат насочени към най-подходящите полети и летища и да се извършват координирано, за да се гарантира тяхната ефективност".

Проектостановището включва също така носене на маски при полети от Китай, лична хигиена за пътниците и повишена бдителност на ЕС по отношение на тестването и ваксинирането. То включва геномно наблюдение на летищата за откриване на нови варианти, като например тестване на отпадните води от полетите, както и засилен мониторинг и секвениране. Органът на ЕС за реагиране при кризи ще вземе предвид всички тези мерки, когато заседава в сряда.

Много страни в Европа въведоха вземане на проби от отпадъчни води по време на пандемията, за да установят огнища на COVID, но също и за генетично секвениране на пробите с цел наблюдение за нови варианти.

Белгия беше първата страна, която тази седмица обяви, че изследва проби от отпадъчни води от два полета седмично от Китай и ги секвенира за варианти.

Държави, сред които и Обединеното кралство, заявиха, че липсва изчерпателна здравна информация, споделяна от Китай, поради което е трудно да се разбере дали в страната се появяват нови варианти.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати