Новини Събития

Брюксел препоръчва идващите от Китай в ЕС да бъдат предварително тествани за COVID

   
Брюксел препоръчва идващите от Китай в ЕС да бъдат предварително тествани за COVID

Европейската комисия съобщи днес, че препоръчва пътуващите от Китай към Европейския съюз предварително да бъдат изследвани за COVID-19, предаде БТА. Не се предвиждат изисквания за вида на изследванията, уточни говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпроси.

Той поясни, че решението е в ръцете на страните от ЕС. По неговите думи подобна стъпка има широка подкрепа сред европейските държави, чиито представители заседават днес за трети път в последната седмица за обсъждане на необходимите мерки след отпадането на противоепидемичните ограничения в Китай и ръста в броя на заболелите там.

Според Еврокомисията е необходимо да бъдат предприети предпазни мерки и подходът да бъде общоевропейски, поясни говорителят. 

Той отбеляза, че според Брюксел трябва да бъде въведено задължение за носене на маски по време на полетите от Китай, за проследяване на съдържанието на отпадните води в самолетите от тези полети и за задълбочено изследване за възможни нови щамове на вируса на COVID.

Говорителят посочи, че ЕС няма отговор на изявлението на китайското външно министерство, което вчера предупреди за ответни мерки срещу страните, които въведат задължително изследване на пътниците от азиатската страна. Според нас предприемаме оправдани мерки, съобразени с обстановката в Китай, посочи говорителят.

Страните от ЕС се приближиха вчера до координирани мерки в областта на пътуванията в отговор на нарастването на случаите на COVID-19 в Китай, включително тестване преди заминаване, маски по време на полети и тестване на отпадни води за възможни нови варианти.

Натискът за съвместен отговор идва едва след като няколко страни от ЕС вече въведоха свои собствени мерки за ограничаване на нивата на COVID от Китай и наблюдение за нови варианти въпреки обещанията за подобряване на сътрудничеството по време на първата вълна на пандемията.

Белгия беше първата страна тази седмица, която обяви, че тества проби от отпадни води от два полета седмично от Китай и извършва секвениране за варианти.

Междувременно няколко страни, включително Обединеното кралство, Италия, Франция и Испания, въведоха свои собствени мерки за тестване за пътници от Китай миналата седмица.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати