Събития

Топлото време затвори ски курортите в Швейцария

   
Топлото време затвори ски курортите в Швейцария

Началото на годината с необичайно меки температури и нежелани валежи влошава допълнително и без това несигурната снежна покривка в ски курортите в Швейцария. На различни места в швейцарските низини на 1 януари живакът се покачи над 20 ºС.

Първият голям ски курорт, Шплюген-Тамбо, си е направил изводите и в понеделник затвори "до второ нареждане".

"За съжаление, поради липсата на сняг, обилните валежи и високите температури, трябва да затворим нашия ски курорт от 2 януари 2023 г. до второ нареждане", се казва в изявление на оператора на курорта.

"Вече не е възможно да подготвим пистите, защото имаме твърде много вода ... и снегът не замръзва през нощта".

Районът за зимни спортове в Шплюген -Тамбо се намира на височина от 1484 до 2215 метра.

Данните на Института за изследване на снега и лавините (SLF) показват, че ски станциите, особено в ниско разположените райони, са изправени пред все по-големи трудности.

Според SLF последните 30 години са били уникално слаби по отношение на снеговалежите, особено в Швейцарското плато, като тенденцията е статистически значима в ски станциите под 1300 метра.

Проучванията на SLF показват, че промените стават толкова по-ясно изразени, колкото по-ниско се намира станцията.

Не се наблюдава обаче ясна тенденция за дебелината на снежната покривка през периода от декември до февруари на височина над 2 000 метра.

Според SLF, която извършва измервания от 1971 г. насам, при по-голямата част от станциите се наблюдава ясно изразено намаляване на дните със снежна покривка, независимо от тяхната надморска височина или местоположение.

 



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати