Новини Транспорт

Вижте с какво трябва да се съобразявате при шофиране в Европа

   
Вижте с какво трябва да се съобразявате при шофиране в Европа

Макар че пандемията може да е била частично отговорна за това увеличение, не изглежда тази тенденция в пътуванията да отмине скоро. Всъщност търсенията за "шофиране в Европа" са се увеличили с близо 80 % през последните две години, според Google Trends. Заедно с това дойде и бумът на "ванлайфа", при който само в периода 2018-2021 г. броят на търсенията се е увеличил с 216 процента.

Ако планирате пътешествие в Европа, струва си да сте наясно с местните закони за шофиране - някои от тях може да ви изненадат. Експертът по пътувания Саймън Моудлси, съосновател на Grand Prix Grand Tours, споделя пред Euronews най-неочакваните европейски закони за шофиране, за които мнозина вероятно не подозират.

Носете резервни диоптрични очила в колата

Може би ще се изненадате да научите, че във Франция, Испания и Швейцария шофьорите с диоптрични очила трябва да имат втори чифт със себе си по всяко време, докато шофират. "Имало е случаи, в които хората са били спирани и помолени да представят втори чифт очила, но след като не са го направили, са били санкционирани с нежелана, и за съжаление, не малка глоба", казва Саймън.

Проверявайте дали под автомобила ви няма деца

Независимо дали отивате на кратко пътуване или предприемате по-далечно пътуване, в Дания сте задължени по закон да проверявате двигателя на автомобила си преди всяко тръгване. Това се прави, за да се гарантира, че автомобилът ви е безопасен, преди да потеглите. Страната има още едно правило, което може да ви изненада - законът изисква да проверите и под автомобила си преди тръгване, за да се уверите, че под него няма скрити животни или деца.

Задължителен пожарогасител, но и дървени блокчета

В страни като Белгия, Швеция, Дания и Норвегия е задължително да имате пожарогасител в автомобила си по всяко време. Друг неочакван елемент, който може да ви бъде поискан да докажете, ако ви спрат - са дървени или пластмасови блокчета, необходими, за да се предотврати произшествие при непредвидена авария. Във всички европейски страни е задължителен и аварийният комплект, разбира се.

Без отпиване на вода или похапване зад волана

Свикнали сте да имате бърза закуска или да отпивате вода или друга безалкохолна напитка, докато шофирате? В Кипър може да се сблъскате с някои сериозни последствия за това. Страната напълно е забранила на шофьорите да ядат или пият, докато шофират. Това включва дори пиенето на вода и може да ви бъде наложена голяма глоба, ако не спазвате разпоредбите на страната.

Не носете слушалки, докато шофирате

В някои страни в Европа е забранено да се използват каквито и да било слушалки по време на шофиране. През 2015 г. Франция въведе забрана за всички слушалки, но и на други подобни устройства, излъчващи звук в ухото. Хванатите в нарушение могат да отнесат солидна глоба и да загубят точки в шофьорската книжка.

Без деца на предната седалка на автомобила

Ако планирате пътешествие на четири колела из в Европа с децата си, трябва да се запознаете с ограниченията. В повечето страни само деца с височина над 1,35 м могат да седят на нормална седалка без използване на помощно средство. В някои държави обаче се изисква децата да са дори по-високи от този ръст. В Германия и Италия например минималният ръст е 150 см. И не само височината трябва да се вземе предвид. В някои европейски страни е разрешено децата да пътуват отпред, но с повдигащи седалки, докато в други, като Испания, не се разрешава на лица под 18 години да пътуват отпред в автомобила. "В повечето случаи повдигащите седалки трябва да отговарят на специфични изисквания на ЕС, така че е задължително да се уверите, че те са изпълнени преди пътуването, за да избегнете стрес в последния момент", съветва Саймън.

Различавайте камерите за контрол на скоростта от кофите за боклук

Никой не иска да бъде глобен за превишена скорост, докато е на почивка. "Камерите за контрол на скоростта изглеждат различно във всички страни в Европа", казва Саймън. "Например в Италия камерите за контрол на скоростта могат да бъдат големи и ярко оранжеви. Макар да звучи като нещо очевидно, те лесно могат да бъдат сбъркани с пощенска кутия или дори с ярко оцветено кошче за боклук край пътя." Търсенето на информация за това какви камери за скорост може да срещнете, преди да започнете пътуването си, може да ви спести много стрес и дори солидна глоба.

Затвор в Полша за над 0,02 промила алкохол в кръвта

Всички знаем, че не трябва да се пие и шофира, но законовия праг в различните страни предлага малко свобода на действие, докато в някои страни са безкомпромисни. Дания например не позволява на никого да шофира със съдържание на алкохол в кръвта над 0,2 промила, а тези, които го направят, най-вероятно ще бъдат заплашени с нещо по-лошо от глоба. В Полша прагът е още по-строг, като всеки, който надхвърли 0,02 промила алкохол в кръвта, е заплашен от забрана да шофира или дори от затвор. Но Саймън Моудлси разкрива, че в някои страни правилата са още по-строги. "Някои страни изобщо не толерират употребата на алкохол по време на шофиране, като Румъния, Чешката република и Унгария налагат глоби или присъди на всеки, чието съдържание на алкохол в кръвта е над нулата."

Така че, вместо да си мислите, че няма да имате проблем, ако изпиете една малка чаша с вечерята, преди да потеглите към спирката за почивка за вечерта, може би трябва да проверите три пъти правилата за шофиране в нетрезво състояние в страната, в която се намирате.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати