Анализи Хотели

В ски курортите заваляха анулации заради липсата на сняг

   
В ски курортите заваляха анулации заради липсата на сняг
В Банско имаше снежна покривка покрай откриването на сезона
  БГНЕС

В курортите Банско и Боровец „заваляха“ анулации и отлагане на резервации заради липсата на сняг, показа справка на TravelNews. Подобно е положението и в цяла Европа, където също няма добри условия за каране на ски. Топлото време на континента не позволява пускането и на оръдията за изкуствен сняг, които създават покривка при температури под нулата. „Има откази и отлагане на резервации за края на януари и за февруари, както от българи, така и от чуждите туристи“, заяви за TravelNews Елена Иванова, собственик на хотел „Бор“ в Боровец. Според нея през 6-7 години има подобни цикли с липсата на сняг. През последните 5 години се радвахме на добри условия. „Тази година обаче се молим за сняг. Това е природата, нищо не можем да направим и нищо не зависи от нас“, коментира Иванова. Тя допълни, че са в постоянен контакт с големите туроператори и с колегите хотелиери в цяла Европа, където е същото положение.

В Банско също има откази за този период на януари като навсякъде в Европа. „За да не губим, както ние, така и туристите, отлагаме резервациите за по-късен период през февруари и дори през март“, обясни Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско и собственик на хотел „Молерите“. Според него все пак идват някакви гости, които искат просто да си почиват през това време на годината.

Засега положението удържат в Пампорово, който е и един от малкото курорти в Европа с отворен ски център. В него работят 7 писти и 5 лифта. „Курортът е пълен и няма отменени резервации, като сме пълни и за този и следващия уикенд“, обяви пред TravelNews Таня Маринова, маркетинг директор на „Пампорово“ АД. Според нея има пренасочени чартъри на чуждите туроператори от другите курорти към Пампорово. Най-вече става въпрос за британските и ирландски туристи. „Ние сме един от малкото отворени курорти със ски център в цяла Европа“, подчерта Маринова. По прогноза се очаква застудяване в средата на януари, когато може да падне сняг и в допълнение да се пуснат оръдията за изкуствена покривка. Маринова очаква силен интерес към Пампорово и след 20 януари, когато започва турската ваканция и хотелите са резервирани. След това е и българската междусрочна ваканция за учениците – в края на месеца и началото на февруари.

Положението в Европа

Лишени от характерния си пухкав сняг поради необичайно топлото време, световноизвестните швейцарски ски писти се оказаха разочарование за любителите на зимните спортове и управителите на курортите, желаещи да се възползват максимално от сезона. Температури, достигащи рекордните 20 градуса през декември, сериозно нарушиха работата в много ски курорти в Европа, като дори принудиха някои от тях временно да затворят, пише Ройтерс. В Лейзин, курортно селище в Алпите, по празниците можеха да се видят шепа скиори, които се спускаха по склон с тясна „писта“ от изкуствен сняг, която бегло създава усещане за зима. От курорта споделят, че са притеснени заради спада с около 35-40% на използването на ски услуги.

На много места Алпите изглеждат странно за това време на годината. Още в началото на тази седмица в някои от най-големите ски курорти в Европа - Инсбрук в Австрия, Вилар-сюр-Олон и Кран-Монтана в Швейцария, Ленгрис в Германия и много други – по планинските склонове се виждат трева и камъни вместо сняг.

Особено силно е засегната пистата за Световната купа по ски в Аделбоден, Швейцария, която привлича повече от 25 000 зрители за един състезателен ден. Тази година състезанието ще се проведе на писти изцяло с изкуствен сняг.

Френските зимни курорти изпаднаха в невиждана криза. Почти половината ски писти бяха затворени - в Пиренеите 10 от 30-те курорта закриха ски зоните, а някои като Муртис, От-Гарон и Ла Пиер Сен Мартен спряха и лифтовете. Във френските Алпи положението е почти същото. В Горна Савоя валя дъжд, което принуди Семноз да затвори напълно врати по време на коледните празници. Същевременно Пра дьо Лиз Сьомон бе наводнен от проливни дъждове и също остана без ски трасета. Като цяло на територията на Франция от 27 декември насам функционират едва 1/4 от всички писти.

Австрия и Италия имат малко по-благоприятни условия, но и там е необходим повече сняг за ски - например в Инсбрук и Вал Гардена. Австрийските курорти около Залцбург (Заалбах-Хинтерглем, Цел ам Зее и др.) видяха снеговалеж за последно преди месец, а прочутият германски център Ленгрис е една пасторална гледка на тревисти полянки и скални зъбери около тях.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати