Анализи

Как да получите най-доброто съотношение цена-качество при резервация на почивка през 2023 г.

   
Как да получите най-доброто съотношение цена-качество при резервация на почивка през 2023 г.

Избирайте най-евтиния ден за пътуване със самолет и опаковайте практично багажа си - вижте какво друго можете да направите, за да спестите пари. Едновременно с настъпването на новата година стартираха и трескавите планове за пътешествия и резервации на почивки. Но кризата с разходите за живот означава, че всички се стремим да получим най-доброто за парите си. По-строгите бюджети променят начина, по който пътуваме, но това не означава, че трябва да се лишим от ваканция, пише Dir.bg. Кои са някои от най-добрите начини да спестите, когато резервирате почивка за 2023 г.?

Резервирайте полета си в най-евтиния ден за пътуване

Един от най-добрите начини да спестите е да изберете ден, в който цената на билета ви е най-ниска. Разбира се, изплаща се и да планирате предварително.  Ако пътувате до Банкок, Тайланд, например, най-добрият период е в дните в края на април. Най-големи икономии ще получите, ако резервирате пътуването си 29 дни предварително. Пътуването в сряда ще ви спести още пари. Ако резервирате ваканция в Ню Йорк обаче, може да се наложи да закупите билети 63 дни преди полета и да пътувате във вторник, за да намерите най-добрите оферти. Като цяло вторник и сряда са най-добрите дни за пътуване, за да спестите най-много пари.

Търсете дестинации, където парите ви ще стигнат най-далеч

Ако пътувате с ограничен бюджет, трябва да сте сигурни, че получавате най-доброто съотношение между цена и качество. Това може да означава, че трябва да обмислите дестинации, които не сте изследвали преди. Струва си да сравните няколко алтернативни варианта, за да разберете къде настаняването, храненето и дейностите струват най-малко.

От 100 дестинации в Европа Гранада в Испания е на първо място със 112 безплатни дейности, включително посещението на най-голямата забележителност на града - дворецът Алхамбра. Бирата струва малко над 2 евро, а вечерята за двама ще ви струва около 44 евро. Брюж, и може би изненадващо - Венеция, се нареждат веднага след Гранада в списъка на евтините европейски градове за почивка.

Изберете пътуване извън сезона

Всички знаем, че пътуването в разгара на сезона може да бъде скъпо. Затова, ако искате да посетите най-добрите дестинации на по-ниска цена, опитайте се да резервирате извън сезона. Според последни анализи, повече от половината от пътуващите искат да спестят, като посетят дестинации извън сезона през 2023 г.

Ако разполагате с по-голяма гъвкавост по отношение на датите на почивката си - и не сте ограничени от училищните ваканции - тогава изборът на пътуване, когато е по-спокойно, ще ви спести пари. Цените са най-ниски през март, април, септември и октомври.

Намаляване на разходите и пътуване с влак

Годишното проучване на различни туристически платформи установява, че повече от половината от нас ще изберат по-дълъг маршрут при пътуванията си в чужбина, за да спестят пари. Полетите с прекачване обикновено са по-евтини от тези без междинно кацане и ако престоят ви е достатъчно дълъг, може да ви даде достатъчно време да разгледате допълнителен град. При нарастващите разходи за полети, защо не помислите за алтернативни форми на транспорт, като например пътуване с влак? При някои маршрути това дори може да отнеме по-малко време. А ако се отправяте към екологично чист курорт като Морзин във френските Алпи, може дори да получите отстъпка от някои услуги като бонус за това, че сте предпочели влак вместо самолет.

Подготвяйте багажа си практично, за да спестите от такси

Опитът да спестите пари често означава пътуване с нискотарифна авиокомпания. Но всички сме се сблъсквали с допълнителните разходи, свързани с добавянето на поне още един куфар към резервацията. Евтините полети са примамливи, но често в цената им е включен само ръчен багаж - при някои само чанта под седалката. Това може наистина да намали бюджета ви, ако вашият голям багаж трябва да бъде регистриран.

Все пак да опаковате по-малко не означава, че трябва да пропуснете нещо. Можете да поберете всичко, което ви е необходимо за цяла седмица във възможно най-малкото пространство - и да спестите пари, докато го правите.

Чудесен начин да поддържате куфара си организиран и да предотвратите превръщането му в хаос, когато търсите определен предмет, е да инвестирате в няколко контейнера за багаж. Има варианти от 1, 2, 4 и 6 литра. Тези от 2 или 4 литра са най-предпочитани, тъй като са удобни за бельо, тишърти и по-леки връхни дрехи.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати