Турагенции

Политическата обстановка и зимата без сняг отблъскват туристите

   
Политическата обстановка и зимата без сняг отблъскват туристите

По-добра година в туризма очакват от Обединение "Бъдеще за туризъм". Не са в полза на сектора обаче политическата ситуация и зимата без сняг, каза за "Хоризонт" Павлина Илиева, председател на браншовата организация на туроператорите.

Изминалата година беше изключително натоварена за туроператорите заради мерките за коронавируса и започналата война в Украйна в началото на годината. Двете години на изолация и премахването на мерките отприщиха желанието на хората да пътуват и годината беше много силна за изходящия туризъм, посочи Павлина Илиева.

"За входящия туризъм, за съжаление, за България не беше чак така, защото , знаете, имаше проблем с украинската криза, която продължи доста дълго време. Това стопира резервациите от традиционните ни пазари".

Пазарът се измени сериозно в сравнение с предпандемичната 2019 г. и това наложи туроператорите да бъдат гъвкави по отношение на предлаганите дестинации, каза Павлина Илиева. Тя отбеляза:

"Туризмът би следвало, ако ние искаме да го развиваме в пълен обем и той да бъде на нивата, на които наблюдаваме съседните наши държави и други, разбира се, доста по-развити дестинации от нас, то тогава ние трябва да го направим национална политика. Направим ли туризма национална политика, то тогава нещата ще добият съвсем различен профил. За да може ние да развиваме лятото, т.е. ние вече трябва да сме стартирали с рекламата. Тя трябва да бъде доста сериозна, трябва да се направят целеви пазари, да се видят съответно по ценови клас какъв пазар ще предложим, в кой район от страната ще бъде за съответния пазар".

Политическата ситуация и липсата на постоянно правителство не се отразяват добре на работата на сектора. В момента представителите на бизнеса търсят индивидуално решение на проблемите си и изостават в развитието си спрямо тези от европейските страни, каза още Павлина Илиева. Тя посочи, че е необходима съвременна стратегия за развитието на сектора.

От гледна точка на туроператорите, належащо е създаването на гаранционния фонд, който да покрива рисковете при пътувания, както и създаването на работещ контролен орган.

"В момента сивият ни сектор е с доста сериозен процент нещо, което мисля , че държавата не е толкова богата, за да може да си го позволява", коментира още Павлина Илиева.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати