Новини Събития

Китай отваря границите си за пръв път след COVID

   
Китай отваря границите си за пръв път след COVID

Пътуващи хора започнаха да се стичат към континенталната част на Китай по въздух, суша и море в неделя, много от които нетърпеливи да се видят с близките си след дълга раздяла, след като Пекин отвори границите си. Те бяха затворени от началото на пандемията от COVID-19, предава Ройтерс.

След три години континенталната част на Китай отвори морските и сухопътните си пропускателни пунктове с Хонконг и премахна изискването пристигащите пътници да минават през карантина, разрушавайки последния стълб на политиката за нулев COVID, която предпазваше китайския народ от вируса, но също така го откъсна от останалата част на света.

През последния месец Китай смекчава един от най-строгите COVID режими в света след исторически протести срещу политиката, включваща често тестване, ограничения на движението и масови блокади, които нанесоха тежки щети на втората по големина икономика в света.

На международното летище в Хонконг се образуваха дълги опашки за полети към градове от континенталната част, включително Пекин, Тиендзин и Сямън и някои хонконгски медии считат, че хиляди хора са поели към Китай.

Инвеститорите се надяват, че повторното отваряне в крайна сметка ще съживи икономиката на Китай, оценявана на 17 трлн. долара, която отчете най-ниския си растеж от почти половин век. Но промяната на политиката предизвика огромна вълна на заразени, която препълва болници и води до нарушаване на бизнес дейността.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати