Новини Турагенции

5000 българи празнуваха Нова година в Кушадасъ

   
5000 българи празнуваха Нова година в Кушадасъ

През 2022 г. 3,2 милиона местни и чуждестранни туристи са посетили Кушадасъ, в окръг Айдън. Това е рекордно постижение, тъй като през 2021 година е имало 2 милиона туристи, пишe Марица.

Директорът на провинциалната култура и туризъм Умут Тунчер каза, че с рекордния брой туристи в икономиката на града са се влези над $2,5 милиарда.

Туристическият сезон 2022 в района беше оценен с пресконференция, проведена в Кушадасъ. Директорът за култура и туризъм на провинцията Умут Тунчер, президентът на Асоциацията на хотелиерите в Кушадасъ Таджеттин Йозден и президентът на Камарата на туристическите гидове в Айдън Озан Сайън присъстваха на срещата. Там беше отбелязано, че в окръг Айдън са пристигнали с 1,2 милиона повече туристи, в сравнение с предната година. Туристите пристигнали в курортите Кушадасъ и Дидим, които са в окръг Айдън, са били 3 пъти повече от населението в района. 

 Кушадасъ е и първенец в Турция, по посрещнати над 450 круизни кораби през 2022 г. Близостта на античния град Ефес, къщата на Дева Мария и останките от базиликата "Свети Йоан", в района където Св. Йоан Теолог е живял, написал Библията и е погребан, са основните причини за огромния интерес към региона. 

Икономическият принос от туристическия сезон беше с много задоволителен резултат тази година. 

Президентът на Съюза на хотелиерите в Кушадасъ Таджеттин Йозден сподели: „След всички негативи, преживяни през изминалите години, имахме много добър сезон през 2022 г.  Това беше успешна година, в която професионалистите в туризма си поеха дъх. Войната Украйна-Русия първоначално ни притесни, но започнахме сезона много добре през април и май. После имахме много добър сезон от юни, като брой туристи и оборот. 

„Дори и през декември почти всички хотели, които работеха на Нова година, бяха пълни. Имахме традиционно много български, немски, белгийски и местни туристи“, допълни той.

"Само за новогодишните празници почти 5 хиляди българи посетиха Кушадасъ, с организирани групи или със собствен транспорт. Необичайно топлото време за сезона и изгодните условия и цени в хотелите беше причина за огромния интерес на чуждестранните ни гости. Това е факт който много ни радва и дава надежди за новия летен сезон.", заключи Йозден.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати