Анализи Новини

Турция посрещна рекорден брой пациенти за медицински туризъм

   
Турция посрещна рекорден брой пациенти за медицински туризъм

През 2022 година в Турция е бил постигнат рекорд по присаждането на коси. Един милион пациенти са посетили страната с тази цел. Турция се превърна в световен център в този сектор. Това заяви председателят на Асоциацията за здравен туризъм (TÜSATDER) д-р Сервет Терзилер, съобщи БТА.

По думите му приходите от здравен туризъм са възлезли на четири милиарда долара. Половината от тази сума е приход от присаждане на коси.

“Основният контингент пациенти в този сектор са мъжете. С всяка изминала година се увеличава броя на мъжете, които идват все повече от различни страни в Турция, за да си присаждат коси. В турските самолети летят все повече мъже с бинтовани глави. Операцията по присаждане на коса струва около 2000 долара. Чужденците предпочитат да идват при нас понеже се предлагат висококвалифицирани услуги на добра цена, което ни прави конкурентноспособни в света”, каза д-р Терзилер.

Присаждането на коса се счита за "локомотив" на турския здравен туризъм. Ръст бележи и денталната медицина, която е особено търсена от чужденци заради качеството и цените.

Към момента се отчитат много резервации от европейските страни. Сключват се договори с редица страни за привличане на повече пациенти по системата на здравния туризъм, подчерта турският представител.

През 2023 година се очакват 5 млрд. долара приходи от здравен туризъм.

Истанбул има амбицията да се превърне в световен център на здравния туризъм.

В последно време голям интерес има и към термалния туризъм. Приходите от този вид туризъм са надхвърлили 10 млрд. долара.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати