Транспорт

Wizz Air регистрира най-ниски въглеродни емисии за 2022 г. сред всички авиокомпании

   
Wizz Air регистрира най-ниски въглеродни емисии за 2022 г. сред всички авиокомпании

Wizz Air, най-бързо развиващата се авиокомпания в Европа и най-екологично устойчивият авиопревозвач в световен мащаб*, регистрира средни въглеродни емисии за 2022 г. от 55,2 грама на пътник/км, което е с 15,4% по-малко в сравнение с 2021 г. Това са най-ниските нива, които авиокомпанията е достигала досега в рамките на една календарна година. Данните показват и че към момента Wizz Air оперира флотилията с най-ниските въглеродни емисии на пътник/км сред всички конкурентни авиокомпании.

Авиопревозвачът има също дългосрочен ангажимент данамали допълнително интензивността на въглеродните емисии с 25% до 2030 г. Съществено значение в стратегията за устойчивост на Wizz Air е обновяването на флотилията. Авиокомпанията непрекъснато добавя нови самолети Airbus A321neo, като само през 2022 г. тя е въвела в експлоатация34 броя Airbus A321neo. Плановете на превозвача са делът на новите самолети с „neo“ технология да надхвърли 50%до края на текущата финансова година. В момента авиокомпанията оперира флотилия от общо 177 самолета Airbus със средна възраст от 4,6 години, което е доста под средната възраст на флотилиите на основните ѝ конкуренти, които оперират със самолети на около 10 години. 

Моделите Airbus A321neo включват най-новите технологии в авиацията и предлагат значителни ползи за околната среда с близо 50% намаление на шумовия отпечатък, 20% намаление на разхода на гориво и 50% намаление на емисиите на азотен оксид в сравнение с предишните модели. Wizz Air е най-големият оператор на Airbus A321neo в Европа и има една от най-големите самостоятелни поръчки в света от над 300 самолета, което ще помогне на авиокомпанията да постигне целите си за устойчивост. 

В допълнение към своята амбициозна програма за обновяване на флотилията, Wizz Air непрекъснато работи върху инициативи за ефективност на горивото и подобряване на резултатите. Авиокомпанията също така наскоро подписа Меморандуми за разбирателство с Airbus за проучване на потенциала за самолети, задвижвани с водород, както и с OMV за доставка на устойчиво авиационно гориво между 2023 г. и 2030 г. Тези партньорства засилват ангажимента на Wizz Air за намаляване на интензивността на емисиите до края на десетилетието.

Йохан Ейдхаген, директор ESG и персонал в Wizz Air, коментира: „Горди сме, че пътниците на Wizz Air правят най-отговорния към околната среда избор, когато решат да летят с нас. Постигнахме нашата водеща позиция в индустрията по отношение на устойчивостта, като оперираме с най-ефективните и модерни самолети и се фокусираме върху оказването на положително въздействие върху околната среда. Благодарни сме за упоритата работа на всички наши колеги, които допринесоха за това да отбележим възможно най-ниския ни годишен въглероден интензитет.”

*Според данни на CAPA – Center for Aviation Awards for Excellence 2022.

За Wizz Air

Wizz Air, най-бързо развиващата се нискотарифна авиокомпания в Европа, оперира флотилия, състояща се от 177 самолета Airbus А320 и А321. В Wizz Air екип от авиационни експерти предоставя висококачествено обслужване и много ниски цени на билетите, което прави Wizz Air предпочитаният избор на 27.1 милиона пътници за финансовата година F22, приключваща на 31 март 2022 г. Wizz Air е листната на Лондонската фондова борса под тарифен номер WIZZ. Наскоро компанията бе класирана в топ 10 на най-безопасните авиокомпании в света за 2022 г. от AirlineRatings.com – единствената световна агенция за безопасност и рейтинг на авиокомпаниите, а също и бе обявена за Aвиокомпания на 2020 г. от Air Transport Awards – най-желаното признание, което авиокомпания или отделна личност може да получи, открояващо личност или организация за впечатляващо представяне, иновации и ексклузивна услуга. Wizz Air беше призната за „Най-устойчивата нискотарифна авиокомпания“ в рамките на Световните награди за финансова устойчивост 2022 г. и за „Глобално екологично устойчивата авиокомпания на годината“ от CAPA-Centre for Aviation Awards for Excellence 2022.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати