Събития

Фестивалът Сурва в Перник се завръща

  09.01.2023 16:55  
Фестивалът Сурва в Перник се завръща

Рекорден брой участници ще представят своите традиции и обичаи в 29-ото издание на международния фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перинк, съобщават от общинската администрация, цитирани от БТА.

Близо 10 000 души от България и чужбина ще дефилират през трите фестивални дни в европейската карнавална столица на сурвакарските игри - Перник.

Тази година мащабното събитие ще се проведе от 27 до 29 януари. Тържествата ще започнат две седмици по-рано с народния празник Сурова - в нощта на 13 срещу 14 януари. Обичаят е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО и се провежда в почти всички населени места от региона.

Организаторите на "Сурва" съобщават, че в тазгодишното издание на фестивала участие са заявили 118 групи от страната, от които 45 са от област Перник. По време на маскарада ще се изявят и петнадесет чуждестранни групи.

В рамките на фестивала ще бъде проведено и традиционното младежко маскарадно дефиле "Сурвакариада", в което се очаква да се включат маскирани от 25 групи.

Международният фестивал "Сурва" в Перник е с над 57-годишна история и е най-големият маскараден форум на Балканите. Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 г., а през 2015 г. празникът "Сурва" е включен в Представителния списък на ЮНЕСКО на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството.

Маскарадното събитие бе отлагано три пъти - най-напред заради водната криза, след това и заради пандемията от Covid-19.Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати