Заведения

Eдин от най-добрите ресторанти в света - Нома, затваря

   
Eдин от най-добрите ресторанти в света - Нома, затваря

Един от най-известните и добри ресторанти в света - "Нома" (Noma) в Копенхаген, ще затвори врати в края на 2024 година, съобщи агенция "Блумбърг". Слуховете за това вървят от месеци.

Днес собственикът и главен готвач Рене Реджепи, коментира пред "Ню Йорк Таймс", че прилаганият до момента модел за изискана кухня не може да работи вечно за него и почти 100-те му служители. Той допълва, че планира да преосмисли индустрията, за да предложи нещо ново.

"Нома" неизменно е сред лидерите в света в класацията за 50-те най-добри ресторанта (The World's Best Restaurant). Той печели класацията през 2010, 2011, 2012 и 2014 г. Следва обновяване, смяна на мястото, собствеността и концепцията и съответно отстъпване от първото място. Noma си върна лидерството през 2021 година.

Тогава журито оценява сезонното меню на ресторанта - морски дарове през зимата, зеленчуци през лятото, дивеч и горски плодове през есента.

"Нома" е най-влиятелният ресторант за времето си, задавайки нови стандарти при изследването и намирането на нови съставки, развитието на ястията и презентацията", коментира тогава Уилиям Дру, директор, отговарящ за съдържанието на класацията, цитиран в прессъобщение на организаторите.

През миналата година "нома" остава извън челната тройка в "50-те най-добри ресторанта в света". Победител е друг ресторант в Копенхаген - "Джераниъм" (Geranium). "Нома" обаче влиза в историята с титлата "Най-добрият сред най-добрите".

Името на заведението идва от съкращение от датските думи "nordisk" (северен, скандинавски) и "mad" (храна). "нома" ("н" с малка буква - бел. АФП) отворя врати на кей в центъра на Копенхаген през 2003 година, преди да затвори през 2016 година, за да отвори отново две години по-късно в малко по-отдалечен от центъра квартал, припомня БТА.

"През 2025 година ресторантът ни ще се превърне в гигантска лаборатория - новаторска кухня за тестване, посветена на иновациите в храненето и разработването на нови вкусове", обяснява ресторантът на сайта си.

Собственикът на ресторанта Рене Реджепи, който е възхваляван в цял свят заради изобретателността си, превърна по време на пандемията "Нома" в бар за вино и хамбургери за един месец през лятото на 2020 година.

Макар че акцентът ще бъде поставен върху креативността, все още ще бъде възможно от време на време да се хапва в "Нома" в Копенхаген или в други временни ресторанти по света.

"Да обслужваме клиентите ни винаги ще е част от нашата същност, но няма да бъдем определяни като ресторант", написа "Нома" в описанието на проекта си "Нома 3.0". Голяма част от времето ни ще бъде посветена на изследването на нови проекти и разработването на много други идеи и продукти", уточнява ресторантът, без да дава повече подробности.

През пролетта "Нома" ще отвори временно за два месеца в Киото.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати