Новини Събития

Тур дьо Франс ще стъпи в България чрез масово състезание за любители

   
Тур дьо Франс ще стъпи в България чрез масово състезание за любители

Тур дьо Франс идва в България, за да могат любителите на колоезденето да усетят емоцията от най-голямото състезание."

Така френската компания A.S.O., организатор на най-голямата колоездачна надпревара, и българските ѝ партньори представиха инициативата "Етап от Тур дьо Франс" (L'Etape by Tour de France), която ще се проведе за пръв път в България. Домакин на проявата ще бъде Велинград на 29 и 30 юли 2023 г.

Това е състезание за любители колоездачи, които се състезават по две трасета - 57 или 102 километра.

"Всичко се прави по правила на A.S.O. и Тур дьо Франс. Трасето се обезопасява, има премии и класиране. Победителите печелят и фланелките на оригиналното състезание (жълта, зелена, бяла на червени точки и бяла)", коментира организаторът от българска страна Даниел Дуков, познат от Софийския маратон.

Представител на компанията A.S.O. обяви, че България е избрана заради отличните условия за велосипеден спорт и желанието "Етап от Тур дьо Франс" да се разраства. До момента тази серия от състезания за любители е посетила 21 страни в Европа, Северна и Южна Америка и Азия.

"Договорът ни е за три години, така че имаме дългосрочна стратегия. За първа година обаче очакванията ни не са много големи. Надяваме се на около 1000 участници, което, мисля, за България би било добре", добави Дуков.

Тур дьо Франс ще стъпи в България чрез масово състезание за любители

Самите участници ще бъдат разделени в четири възрастови групи: 18 - 39 години, 40 - 49, 50 - 59 и над 60 години.

На 29 юли любители на колоезденето ще могат да се запознаят с историята на състезанието, като има и подготвено специално Тур дьо Франс село. От A.S.O. ще докарат в България и музея на надпреварата с реликви, запечатали паметни моменти.

Желаещите ще могат да се включат и в семейно състезание. Регистрацията ще бъде отворена на 1 февруари тук.

Партньор на надпреварата е Българска федерация колоездене (БФК), която вижда в "Етап от Тур дьо Франс" шанс за допълнително популяризиране на спорта.

"Прекрасно е Тур дьо Франс да дойде в България чрез това свое състезание за любители. Да си пожелаем след години и оригиналното състезание да може да провежда етап в България. Виждаме, че това е тенденция напоследък и големите колоездачни обиколки посещават други страни, както беше с Унгария и Джиро д'Италия", каза президентът на БФК Драгомир Кузов.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати