Анализи

Пистите в Австрия са пълни с румънски туристи въпреки призивите за бойкот

   
Пистите в Австрия са пълни с румънски туристи въпреки призивите за бойкот

Пистите в Австрия са пълни с румънски туристи въпреки възмущението на северните ни съседи от позицията на Виена по въпроса за членството на Румъния в Шенген. През декември много румънци обявиха в социалните мрежи, че са анулирали резервациите си за зимна ваканция в Австрия, която гласува против присъединяване на Румъния (и България) към Шенгенското пространство на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 8 декември 2022 г., съобщава информационният сайт Зиаре.

В дните след гласуването в социалните мрежи се появиха призиви за бойкот на австрийските зимни курорти и изобщо на австрийския бизнес. Някои румънци дори публикуваха в социалните мрежи доказателства за анулирани резервации в Австрия и обясняваха, че могат да отидат на ски и в други страни, включително в Румъния.

Няколко седмици по-късно обаче, австрийските писти са пълни с румънци, както става ясно от публикации във Фейсбук, обобщени от информационния сайт Зиаре.

„Ишгъл днес – пълен с румънци. Значи фазата Шенген продължи колкото трае летен дъжд! Ние се радваме на снега, не правим политика и така съветваме и вас“, пише румънец в „Групата на скиорите“.

Друг потребител отбелязва, че в последно време в Групата на скиорите са се увеличи публикациите за курорти в Австрия. „Приятели, австрийците трябва да решат отворени ли са или затворени! Не може да са отворени само за туризъм и затворени за бежанци! Както ние не може да сме отворени само за техните банки и затворени, когато искаме да излезем от страната, за да им дадем пари като туристи. Вие отивайте, аз съм пас“, е написал този член на „Групата на скиорите“.

„Не разбирам смисъла на тези публикации (относно ситуацията с Шенген), всеки кара ски, където иска“, отговаря друг член на групата.

„Успех на опашките на Нъдлак“, пожелава потребител, имайки предвид граничните пунктове на румънско-унгарската граница.

„По-добре един час на опашка на границата (макар че не се чака толкова), отколкото да чакаш по половин час на всяко качване на лифта, за да се спуснеш после по пистичка от…един километър“, отговаря друг скиор. 

„В Румъния няма национална гордост, вижте историята – само предателства и малодушие“, констатира член на групата.

„Лично познавам достатъчно хора, които се ориентираха към други дестинации (особено Италия) заради ситуацията, създадена от Австрия и направиха добре, според мен. (…) Съществуват достатъчно други варианти за ски, при които не трябва да компрометираш националното си достойнство“, коментира друг.

„И аз отивам в Австрия през февруари. Не се интересувам от румънските националисти, които пишат тук“, обявява почитател на зимните спортове.

„Нормално е тези, които харесват да ходят на ски в Австрия, да не се откажат от ходене там, защото Румъния не е влязла в Шенген. Това е твоето свободно време и можеш да го прекараш, където искаш“, заключава член на групата във Фейсбук.

Вотът на Австрия на 8 декември м.г. бе посрещнат с голямо разочарование в Румъния, още повече, че Австрия е един от най-важните икономически партньори на страната и вторият по големина чуждестранен инвеститор на румънския пазар. След гласуването Румъния връчи протестна нота на австрийския посланик в Букурещ и отзова румънския посланик във Виена , понижавайки нивото на дипломатически отношения.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати