Новини Събития

Лувърът ще ограничава броя на посетителите

  10.01.2023 17:55  
Лувърът ще ограничава броя на посетителите

Музеят Лувър в Париж - най-посещаваната културна институция в света, ще ограничи броя на посетителите с до една трета, за да осигури по-голямо удобство за посетителите. Ограничението е до 30 000 гости, "за да се улесни удобното посещение и да се осигурят оптимални условия за работа на музейните служители", се казва в неотдавнашно изявление на музея.

Преди пандемията Лувърът посрещаше до 45 000 посетители дневно. Той наложи 16-седмично затваряне по време на локдауна във Франция, като тогава регистрира загуби от над 40 млн. евро. При повторното му отваряне броят на посетителите намаля, докато хората бавно се връщаха към нормалните си дейности, а ограниченията за международни пътувания постепенно отпадаха. Решението за ограничаване на дневния брой посетители беше взето тихомълком през юни и сега е официално записано в публичните препоръки. Това стана след назначаването на Лоранс де Кар за нов директор на Лувъра.

"Положителните данни за 2022 г. са изключително окуражаващи за всички наши служители", заяви Де Кар. "Надявам се, че посетителите прекарват с удоволствие времето си в Лувъра, особено тези, които откриват музея за първи път, а те представляват 60% от тях.

"Работим все по-усилено, за да подобрим условията за посещение и да продължим да предлагаме програма с високо качество и уникален набор от изпълнения на живо, които резонират с това, което се случва в музея."

Ако достигне пълния си капацитет всеки ден, в който е отворен - той затваря всеки вторник и на три официални празника - тогава максималният брой посетители, които музеят може да достигне през тази година, е 9,3 милиона, което все още е с 300 000 по-малко от 2019 г.