Новини

Ранните записвания за лятото в България от Централна и Източна Европа се възстановяват

   
Ранните записвания за лятото в България от Централна и Източна Европа се възстановяват
Слънчев бряг е най-търсеният курорт у нас от страните от Централна и Източна Европа
  Слънчев бряг АД

Ранните записвания за летния сезон по Българското Черноморие от Централна и Източна Европа вървят много добре и се възстановяват на нивата от преди пандемията. Това обяви пред TravelNews Галин Георгиев, управител на туроператора „Солвекс“ и зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА). „Започва да има ранни записвания за разлика от предните години в Ковид пандемията, когато такива липсваха“, обясни той.

Георгиев подчерта, че сериозни резервации идват от Полша, Чехия, Румъния, Словакия, Молдова и дори от Украйна. От тези страни партньорите на „Солвекс“ подготвят директни чартъри до Бургас и Варна. От Румъния основно туристите идват със собствен транспорт. Най-голям ръст се забелязва на полския пазар, каза Галин Георгиев. Оттам се очакват и много редовни полети до Бургас и Варна на нискотарифните авиокомпании. Затова туроператорите в Полша правят т. нар. динамично пакетиране за настаняване, трансфери и полети с нискотарифните превозвачи.

Най-много от шестте пазара се търси най-големият ни морски курорт – Слънчев бряг. Следват Свети Влас, Несебър, Равда, Златни пясъци, Албена и в по-малка степен Обзор, Приморско и Дюни, допълни Георгиев.

През 2022 г. туристите от Полша се оказаха със сериозен интерес към България. От януари до края на септември са пристигнали над 333 000 поляци у нас, показват данните на Министерството на туризма. От Румъния идват най-много туристи по Българското Черноморие. Само до края на септември 2022 г. са дошли над 949 000 румънци, което е ръст от над 20% спрямо 2019 г, преди пандемията. За същия период от Чехия са дошли 162 000 гости, а от Словакия – 58 000.

„Солвекс“ е един и от най-големите туроператори, който водеше руски туристи в България преди наложените санкции и забрана за полети от Европейския съюз. Компанията е създадена през 1997 г. от Галин Георгиев. Тя е част от туристически холдинг със самостоятелни офиси в Русия,  Украйна, Северна Македония. В България има централен офис в София и офиси във Варна, Бургас и Пловдив, както и сезонни представители във всички големи зимни и летни курорти. Туроператорът е член на БАТА, Българската туристическа камара и IATA. Освен това работи и изходящ туризъм, като предлага почивки и екскурзии за българи в чужбина.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати