Новини Събития

DiscoverEU раздава 47 700 карти за безплатно пътуване в Европа

  11.01.2023 13:12  
DiscoverEU раздава 47 700 карти за безплатно пътуване в Европа

Под напрежение са 162 931 участници в октомврийския кръг на DiscoverEU, които предстои да получат резултатите си. По-конкретно те ще разберат кои от тях са сред късметлиите – 47 700 младежи на 18 години, с възможност за безплатно пътуване из Европейския съюз с влак.

Те ще пътуват самостоятелно или в група до пет души между март 2023 г. и февруари 2024 година. Пътуването ще се осъществява предимно с влак, като ще има някои изключения, за да могат да участват живеещите на острови или в отдалечени райони. DiscoverEU е част от програма „Еразъм+“ на Европейския съюз. DiscoverEU дава възможност на младежи на 18-годишна възраст да опознаят Европа, като пътуват предимно с влак. 

„Благодарение на DiscoverEU 47 700 млади хора скоро ще започнат да планират пътуването си в Европа и ще се присъединят към непрекъснато нарастващата общност от мобилни европейци. И тъй като нашите младежи искат да открият културни забележителности по време на своите пътувания, добавихме карта за отстъпка за културни дейности към пакета и публикувахме тематични културни маршрути на Европейския младежки портал. Желаем незабравимо изживяване на всички победители,“ заяви българският еврокомисар Мария Габриел.

Октомврийският кръг за кандидатстване беше отворен за млади европейци, родени между 1 януари 2004 г. и 31 декември 2004 г., от държави-членки на Европейския съюз, както и от асоциирани към Еразъм+ държави (Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Северна Македония, Сърбия и Турция). Анкета

Къде ще пътувате за Коледа и Нова година?


Резултати