Анализи

Българският паспорт е в топ 20 на най-влиятелните в света през 2023 г.

   
Българският паспорт е в топ 20 на най-влиятелните в света през 2023 г.

Три азиатски паспорта предлагат на своите притежатели по-голяма свобода на пътуване от тези на която и да е друга страна по света. Това сочат данните от новия тримесечен доклад на базираната в Лондон консултантска компания за глобално гражданство и пребиваване Henley & Partners.

Японските граждани се радват на безвизов достъп или възможност за получаване на виза при пристигане до рекордните 193 дестинации по света. След тях се нареждат обитателите на Сингапур и Южна Корея, които могат свободно да посетят 192 държави, съобщава CNN.

Глобалните пътувания днес са на около 75% от нивата преди пандемията, според последното издание на Henley Passport Index, базирано на данни от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA).

Под челната тройка на Азия, в близост до върха на класация се намира изобилие от европейски държави. Гражданите на Германия и Испания посещават свободно 190 дестинации, следвани от Финландия, Италия и Люксембург със 189.

Петата позиция в ранглистата се заема от Австрия, Дания, Холандия и Швеция. Афганистанските граждани отново са в дъното на индекса, като имат достъп до само 27 държави, без да се изисква предварително извадена виза.

Останалите индекси

Паспортният индекс на Henley & Partner е един от няколкото, създадени от различни компании за класиране на паспортите според достъпа, който предоставят те на своите граждани.

Henley Passport Index класира 199 паспорта според броя на дестинациите, до които притежателите им имат достъп без предварително издадена виза. Той се актуализира в реално време през цялата година.

Паспортният индекс на Arton Capital взема под внимание документите за самоличност, издавани от 193 страни-членки на ООН и шест територии - Тайван, Макао, Хонконг, Косово, Палестинска територия и Ватикана. Изключени са територии, присъединени към други държави.

Той също се актуализира в реално време през цялата година, но данните се събират чрез наблюдение на данните от отделните правителства. Това е инструмент „за предоставяне на точна и леснодостъпна информация за нуждите на пътуващите“, казва основателят на Arton Capital Арманд Артън.

Global Passport Power Rank 2023 на Arton поставя паспорта на Обединените арабски емирства на челната позиция, даващ безвизов достъп до 181 страни. Що се отнася до второто място, то се държи от 11 държави, повечето от които са в Европа: Германия, Швеция, Финландия, Люксембург, Испания, Франция, Италия, Холандия, Австрия, Швейцария и Южна Корея.

Съединените щати и Обединеното кралство са на трето място, заедно с Дания, Белгия, Португалия, Норвегия, Полша, Ирландия и Нова Зеландия.

Най-влиятелните паспорти за 2023 г., според Henley Passport Index:

1. Япония (193 дестинации)

2. Сингапур, Южна Корея (192 дестинации)

3. Германия, Испания (190 дестинации)

4. Финландия, Италия, Люксембург (189 дестинации)

5. Австрия, Дания, Холандия, Швеция (188 дестинации)

6. Франция, Ирландия, Португалия, Обединеното кралство (187 дестинации)

7. Белгия, Нова Зеландия, Норвегия, Швейцария, САЩ, Чехия (186 дестинации)

8. Австралия, Канада, Гърция, Малта (185 дестинации)

9. Унгария, Полша (184 дестинации)

10. Литва, Словакия (183 дестинации)

Българският паспорт се нарежда на 18-а позиция в класация, като дава безвизов достъп до 174 дестинации, според индекса.

Най-малко влиятелните паспорти за 2023 г., според Henley Passport Index:

102. Северна Корея (40 дестинации)

103. Непал, Палестинска територия (38 дестинации)

104. Сомалия (35 дестинации)

105. Йемен (34 дестинации)

106. Пакистан (32 дестинации)

107. Сирия (30 дестинации)

108. Ирак (29 дестинации)

109. Афганистан (27 дестинации)



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати