Новини Събития

Вижте най-добрите градове за велосипеден туризъм

   
Вижте най-добрите градове за велосипеден туризъм

Любителите на колоезденето знаят колко освобождаващо може да се почувстваш, когато караш по велосипедна алея, поемайки очарованието на града без недостатъците на задръстванията или претъпкания обществен транспорт. И докато правителствата по света се опитват да намалят въглеродните емисии, все повече и повече градове насърчават хората да се откажат от колите и ги улесняват да се качат на велосипеди.

Но кои са най-подходящите за колоездене градове? Те са преобладаващо в Европа, според тазгодишния глобален индекс на велосипедните градове (Global Bicycle Cities Index).

Дигиталната застрахователна компания Luko разгледа 90 града по света и ги класира въз основа на шест основни параметъра: процент на ползващите велосипеди, метеорологични условия, престъпност и безопасност (като злополуки и нива на кражби на велосипеди), инфраструктура, възможности за споделяне на велосипеди и специални събития като „дни без автомобили“.

Крайните резултати са представени по скала от 0 до 100, като колкото по-висок е резултатът, толкова градът е по-удобен за велосипедисти.

Европейските градове са начело в списъка, главно благодарение на качествените велосипедни алеи и метеорологичните условия, които включват голям брой дни, в които може да се използва велосипед.

Нито един град в САЩ не успя да стигне до топ 10 или дори до топ 20, но някои попаднаха сред 90-те в списъка: Сан Франциско (класиран на 39-то място), Портланд (41), Сиатъл (50), Вашингтон (53), Лос Анджелис (57), Бостън (61 – интересно, едно място пред Лондон), Ню Йорк (67), Чикаго (71) и Детройт (72).

Ето един поглед към топ 10 на най-добрите в света градове за колоездачи:

10. Хановер, Германия

Немският град в Долна Саксония има прекрасни паркове, така че какъв по-добър начин да ги разгледате от велосипед? Хановер стигна до най-високото ниво на тазгодишната класация благодарение на своята качествена инфраструктура и събития, насърчаващи колоезденето, включително „дни без автомобили“.

9. Бремен, Германия

Бремен е друг популярен град за любителите на велосипедите в Германия, с много равен терен и велосипедни алеи, които пресичат града и го свързват с други градове наблизо. Бремен е и първият германски град, в който има цяла „велосипедна зона“ в квартал Нойщат – квартал с ограничение на скоростта от 30 км/ч, където велосипедите са с предимство и е разрешено колоезденето рамо до рамо.

8. Берн, Швейцария

Според индекса, швейцарската столица е инвестирала много в качествена велосипедна инфраструктура, отбелязва особено високи резултати при споделянето на велосипеди и редовно организира „дни без автомобили“. Градът има и много ниска смъртност сред велосипедистите.

7. Ханджоу, Китай

Ето една неочаквана поява в топ 10: китайският град Ханджоу, единственият неевропейски град в най-високото ниво на класацията, има 30 процента велосипедисти сред населението си и има по-високи резултати от повечето конкуренти, когато става дума за споделяне на велосипеди.

6. Малмьо, Швеция

Шведският град Малмьо има особено нисък процент на смъртност сред велосипедистите, благодарение на качествената инфраструктура и редовните събития, насърчаващи карането на велосипед.

5. Амстердам, Нидерландия

Може би сте очаквали нидерландската столица да оглави тази класация, но оценката й за безопасност може да е това, което я задържа: в Амстердам стават над 1000 произшествия на 100 000 велосипедисти. Това е близо пет пъти повече от най-близкия му съперник – Копенхаген.

4. Копенхаген, Дания

Датската столица е не само по-безопасна за велосипедистите, но и за велосипедите, благодарение на ниския процент на кражби и „дни без кола“. Градът инвестира много в инфраструктура за колоездене и повечето жители, които карат колело, продължават да го правят и през дългата и тежка датска зима.

3. Антверпен, Белгия

Белгийският пристанищен град не се отличава със специални велосипедни пътеки, но силната система за споделяне на велосипеди и събитията „Неделя без автомобили“ го правят безспорно приятелски настроен към велосипедистите.

2. Мюнстер, Германия

Германският град има нисък процент смъртни случаи при каране на велосипед, въпреки че над 39% от жителите използват велосипед ежедневно. Мюнстер също редовно е домакин на събития, насърчаващи колоезденето.

1. Утрехт, Нидерландия

Начело на тазгодишната класация е нидерландския град Утрехт. Градът може да се похвали с високи резултати за своята велосипедна инфраструктура и метеорологични условия, а повече от половината от населението му (51%) използва велосипед ежедневно.

Почетни споменавания

Въпреки че Франция не успя да влезе в топ 10, два града са първи под чертата - Страсбург на 11 място и Бордо на 12. Най-високо класираният град във Великобритания е Бристол, който заема 15-то място в списъка с резултат от 43,76, класиран високо за ниски кражби и добра инфраструктура. Следващият британски град е Единбург, класиран на 54-то място от 90. Лондон е едва на 62-ра позиция.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати