Събития

Интересни места, до които да пътуваме през 2023 г.

   
Интересни места, до които да пътуваме през 2023 г.

Ако 2022 беше годината на „пътуването за отмъщение“, 2023, без съмнение, ще бъде още по-динамична. Докато все повече държави се отварят отново за туризъм, хотелите и културните институции, поразени от пандемията, също най-накрая се отърсват от нея. За да задоволят апетита за пътуване, авиокомпаниите пък продължават да възстановяват предлагането, посочва Architectural Digest.

Всяка година изданието търси местата, които предлагат убедителни причини за посещение - от вълнуващи нови музеи и културни атракции до процъфтяващи тенденции в света на дизайна.

Тази година за първи път дестинациите в класацията на AD са курирани от глобалните редактори на медията от цял свят. От все по-популярни градове, предлагащи нови причини за посещение, до незабелязани острови и отдалечени селски региони, списъкът обединява местата, на които любителите на дизайна ще искат да бъдат през 2023 г.

Капри, Италия

Опитните пътешественици знаят, че най-добрият начин да избягат от тълпите в Капри е да се насладят на нощния живот на острова, след като туристите са си тръгнали.

Когато отвори врати през пролетта на 2023 г., дългоочакваният хотел La Palma, член на Oetker Collection, проектирана от дизайнера Франсис Султана, ще се превърне в най-бляскавото ново място за отсядане на острова.

Големият остров, Хавай, САЩ

Ако първият сезон на „Белият лотос“ на HBO ви е накарал да резервирате пътуване до Хавай, имате късмет.

През 2023 г. Kona Village, Rosewood Resort ще отвори врати на Големия остров с вдъхновен от мястото дизайн от израсналия в Хавай архитект Грег Уорнър и дизайнера Никол Холис.

Първоначално открит през 60-те години на миналия век, той има сламени покриви и множество ресторанти и барове.

Санта Инез Вали, Калифорния, САЩ

Долината Санта Инез, на север от Санта Барбара, привлича вниманието в света на виното, а днес Inn at Mattei’s Tavern, част от Auberge Resorts Collectionв Лос Оливос, я поставя на дизайнерската карта.

Известната дизайнерска компания AvroKO преосмисля историческия имот, съставен от таверна и самостоятелни вили, в шикозно, но спокойно място за бягство, което трябва да отвори врати през февруари 2023 г.

Копенхаген, Дания

Вечен лидер в архитектурата и дизайна, Копенхаген получи честта да бъде Световна столица на архитектурата на ЮНЕСКО през 2023 г. Градът ще бъде домакин на 300 събития през цялата година, включително Open House Copenhagen и Световния конгрес на архитектите.

Трябва да се отбележи и поредицата нови павилиони по предната част на пристанището от водещи датски архитектурни фирми.

Единбург, Шотландия

Хотелиерската сцена на шотландската столица получава инжекция блясък с трио вълнуващи открития. Gleneagles Townhouse, член на Leading Hotels of the World, отвори врати миналата година в реставрирана историческа сграда с шикозен дизайн от Ennismore Design Studio.

100 Princes Street by the Red Carnation Hotel Collection ще бъде отворен през пролетта, а хотел W е планиран за края на 2023 г.

Париж, Франция

Вечен фаворит на любителите на дизайна, Градът на светлината ще бъде домакин на вълнуващи културни събития, включително дебюта на Maison Gainsbourg, честване на 50-ата годишнина от смъртта на Пикасо и изложба на Мане/Дега в Музея д'Орсе.

На всичко отгоре, ще бъде открит и Le Grand Mazarin - бляскав нов хотел от дизайнера Мартин Брудницки в Маре.

Амстердам, Холандия

Една от най-красивите столици на Европа - Амстердам, ще привлече любители на изкуството от цял свят за най-голямото шоу на Вермеер в Rijksmuseum.

Настанете се в наскоро реновирания Hotel De L’Europe, член на Leading Hotels of the World, или в новия Anantara Grand Hotel Krasnapolsky, който току-що дебютира с ресторант със звезда Мишлен и успокояващ спа център.

Ладакх, Индия

Високо в Хималаите, Ладакх някога е неизследвана територия, но нови луксозни места за настаняване, ресторанти и преживявания привличат авантюристично настроени пътешественици към този отдалечен район.

Феновете на архитектурата трябва да видят местните творения, включително вековни будистки манастири и устойчиво проектирани лагери в стил сафари, насочени към философията на бавното пътуване.

Ломбок, Индонезия

Тъй като Бали става твърде пренаселен, проницателните пътешественици започват да се отправят към Ломбок.

А през 2023 г. той ще се сдобие с двама нови членове на Design Hotels: Innit Lombok, съставен от самостоятелни вили с две спални, вдъхновени от традиционните къщи в стил Lumbung, и Somewhere Lombok, проектиран за лукс с естествени материали, индонезийски фюжън ресторант и спокоен спа център.

Кюшу, Япония

След 2.5-годишно затваряне на границите заради пандемията, Япония най-накрая отново отвори за туристи. През 2023 г. планирайте да посетите по-малко известния остров Кюшу, популярен с множеството си горещи извори и традиционни риокани.

Районът получава приток на енергия от елегантни нови хотели, като се започне с InterContinental Beppu Resort & Spa (отворен през 2019 г.) и Hoshino Resort KAI Yufuin, проектиран от Кенго Кума, който отвори врати миналото лято.

Кейптаун, Южна Африка

През последните години Кейптаун се превърна в една от водещите дестинации за дизайн в Южна Африка, с множество галерии и шоуруми – сред които дългогодишни лидери, като Southern Guild, авангардни пространства - като The Fourth, и нови дестинации за търговия на дребно, като Always Welcome.

Междувременно, преобразуваният квартал V&A Waterfront продължава да набира популярност със скорошното отваряне на ресторант Marble и грандиозното освежаване на курорта One&Only Cape Town, който постави прохождащите художници на преден план със съвременна африканска художествена галерия и дизайнерски детайли, като керамика и саксии с мъниста.

Миконос, Гърция

От десетилетия Миконос е известен със своя оживен нощен живот. Гръцкият остров обаче може да предложи много повече. Със своите варосани домове, алеи и параклиси, Миконос винаги е пълен с чар.

Но сега островът се доказва и като дизайнерска дестинация. На югоизточния му край, далеч от шума и купоните на западната част, Cali Mykonos е сбъдната естетическа мечта. Проектиран от STFN Labs, този хотел – плод на устойчиво мислене, е убежище за търсещите обновление на душата си и вкусна храна.

Сидни, Австралия

Ако не сте били в Австралия, откакто страната отвори отново границите си по-рано тази година, непременно планирайте пътуване.

Рекламирана като едно от най-значимите културни събития след откриването на операта в Сидни през 1973 г., Художествената галерия на Нов Южен Уелс най-накрая отвори своето разширение, проектирано от дизайнерското студио носител на наградата Pritzker - SANAA.

Проектът се разработва в продължение на 10 години и почти удвои изложбеното пространство на музея, поставяйки изкуството на местното население в центъра.

Делтата на Окаванго, Ботсвана

Сафари хижите в Северна Ботсвана преживяха няколко тихи години, тъй като пандемията задържа любителите на животни далеч от този необикновен участък от Южна Африка, известен с естествения си блясък, изобилие от диви животни и изключително малък човешки отпечатък.

Но Wilderness Safaris вече е добре подготвен за потенциалния наплив от посетители. В резервата Linyanti легендарната марка не само преустройва своя емблематичен лагер DumaTau, но го разширява, добавяйки по-интимния Little DumaTau Camp.

Междувременно, Wilderness внимателно освежава Vumbura Plains, като включва местни материали и занаятчийски произведения. Jao Camp пък най-накрая показва резултатите от своята трансформация през 2019 г. – със сламени апартаменти и две вили, епичен спа център и може би най-забележителния басейн в района, увенчан със сламен купол.

И всичко това, разбира се, без да споменаваме слоновете, жирафите, лъвовете и импалата, които ви очакват.

Кито, Еквадор

Като първия обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, столицата на Еквадор отдавна привлича пътешественици, които се възхищават на испанската й колониална архитектура.

Сега този южноамерикански метрополис се очертава като авангард на съвременната архитектура. Небостъргачи и други устойчиви проекти от Жан Нувел, Bjarke Ingels Group и Карлос Сапата променят силуета на града и проправят по-екологичен път.

Литъл Рок, Арканзас, САЩ

Литъл Рок може и да не ви прилича на дестинация за любителите на изкуството, но когато Музеят за изящни изкуства отвори отново на 22 април 2023 г. - след мащабно обновяване и разширение, със сигурност ще привлече тълпи.

Първоначално открит през 1937 г., музеят е най-голямата институция от този вид в щата, а новото му разширение ще осигури достатъчно място за неговата колекция от 14 000 произведения.

Амбосели, Кения

Алтернатива или може би добавка към сафари в Масай Мара, Амбосели предлага невероятна гледка към Килиманджаро и дивата природа.

А в края на 2023 г. пътешествениците с дизайнерско мислене ще имат нова причина да посетят района: дебютът на Angama Amboseli, проектиран от талантливия екип, който стои зад Angama Mara.

Балтимор, Мериленд, САЩ

Всичко в Балтимор започва с корабоплаването, но в наши дни той е много различно пристанище, привличащо творци в търсене на декадентска почивка.

И всичко това благодарение на Hotel Ulysses, чийто изискани, еклектични и на моменти възхитително кичозни помещения постигнаха успех за една нощ, привличайки внимание към град, който за мнозина беше извън радара на пътешествениците.

Потънал в история, Балтимор възнаграждава изследващите го - от Walters Art Museum до галериите Matisse в Baltimore Museum of Art и спиращите дъха книги в библиотеката Peabody.

Менорка, Испания

Забравете Ибиса и Майорка – най-интересните дизайнери и занаятчии се стичат към Менорка, най-елегантния и най-автентичен от испанските Балеарски острови.

Изложбените пространства, които трябва да посетите, включват Galéria Cayón, Lithica Foundation и Hauser & Wirth, който отвори врати в Менорка през 2021 г.

Отседнете в Can Albertí - бутиков луксозен хотел в дворец, датиращ от 1740 г., или във варосаната Villa Le Blanc - нов член на Leading Hotels of the World.

Бъфало, Ню Йорк, САЩ

Индустриалният разцвет на града донесе някои от най-превъзходните американски сгради от началото на 20-и век, сред които облицованата с плочки Guaranty building на Луис Съливан и емблематичната Martin House на Франк Лойд Райт.

Именно тук Фредерик Ло Олмстед изтъкава своята мрежа от паркове през 19 век, а Елиел Сааринен разкрива своята възвишена Kleinhans Music Hall през 1940 г.

През 1962 г. Гордън Бъншафт добавя своята модернистична аудитория към Albright-Knox Art Gallery. Тази институция ще надгради богатото архитектурно наследство на Бъфало следващата пролет, когато разкрие грандиозно ново крило.

Пунта дел Есте, Уругвай

Отлетете до Монтевидео и прекарайте няколко дни в опознаване на динамичната столица на Уругвай, преди да се отбиете до плажовете на Пунта дел Есте, който привлича шикозна тълпа през лятото в южното полукълбо.

Там можете да посетите новия Museo de Arte Contemporáneo Atchugarry – първия музей за съвременно изкуство в Уругвай, преди да се отбиете до близкия Хосе Игнасио, за да видите Skyspace на Джеймс Турел в Posada Ayana, който отвори врати през 2021 г.

Пуерто Ескондидо, Мексико

Това невероятно място за сърф на брега на Оахака започва да привлича все по-изискани пътешественици благодарение на неотдавнашното откриване на зашеметяващия Casona Sforza и Hotel Terrestre.

Той се присъединява към Casa Wabi - арт фондация, създадена от мексиканския художник Боско Соди и проектирана от Тадао Андо като опора на града и място за поклонение за любителите на дизайна.

Антарктика

Някога насочен само към научни експедиции, Белият континент става все по-достъпен за пътешествениците благодарение на множеството нови кораби и маршрути на луксозни круизни компании, включително Viking, Aurora, Hurtigruten, Silversea и Seabourn. Тези експедиции предоставят поглед отблизо към изменението на климата по начина, по който само учените обикновено го виждат.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати