Анализи

Съд в ЕС: Туристите имат право на обезщетения заради COVID-мерките

   
Съд в ЕС: Туристите имат право на обезщетения заради COVID-мерките

Туристите, чиито пакетни почивки са били провалени от налагането на ограничения за борба с пандемията от COVID-19, може да получат поне частично възстановяване на сумата, разпореди Съдът на Европейските общности - най-висшият съд на Европейския съюз, предава Associated Press.

Съдът на Европейските общности се намеси, след като бе сезиран за становище от съд в Германия.

Съдът в Мюнхен разглежда случая на двама души, които са закупили двуседмична пакетна ваканция за испанския остров Гран Канария, започваща на 13 март 2020 г., точно когато пандемията удари Европа. Те искат 70% намаление на цената заради ограниченията, наложени там два дни по-късно и предсрочното им връщане.

Когато ограниченията бяха наложени на 15 март, плажовете бяха затворени, бе въведен полицейски час и на ищците е било разрешено да напускат хотелската си стая само за да се хранят, съобщи съдът на ЕС. На 18 март им е било казано да са готови да заминат всеки момент, а два дни след това е трябвало да се върнат в Германия.

Туроператорът отказа исканото намаление с мотива, че не може да носи отговорност за "общ риск за живота".

Съдът на ЕС обаче постанови, че "пътникът има право на намаление на цената на своя пакет, когато липсата на съответствие на туристическите услуги, включени в пакета, се дължи на ограничения, които са били наложени в дестинацията за пътуване за борба с разпространението на инфекциозно заболяване като COVID-19."

Той също така постанови, че няма значение дали подобни ограничения са наложени в мястото на пребиваване на пътника или в други държави.

Сега германският съд ще трябва да прецени дали ограниченията в конкретния разглеждан случай "могат да представляват неизпълнение" на договора от организатора на почивката.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати