Новини Събития

Казахстан и Узбекистан са перспективни пазари за българския туризъм

   
Казахстан и Узбекистан са перспективни пазари за българския туризъм

Възможностите за разширяване на сътрудничеството на България с Казахстан и Узбекистан е обсъдил служебният министър на туризма Илин Димитров по време на приключилото днес работно посещение в двете държави. 

"Две огромни страни с общо население над 55 милиона души и прекрасно отношение към България. Изключително перспективни пазари". Това става известно от фейсбук страницата на министъра. Времето беше снежно и "приятно" - само минус 34 градуса. Дано донеса сняг обратно в България, пише министърът.

По време на посещението си министър Димитров е имал над 10 срещи с фокус транспорт, туризъм и инвестиции в туризма. "Разговарях с колегата ми Даурен Аскербекович Абаев, министър на културата и спорта на Казахстан. Очакваме го в България през юни за подписване на меморандум", пише министър Димитров. С представители на Комитета по инвестициите към Министерството на външните работи на Казахстан - Kazah Invest, министър Димитров е обсъдил организирането на B2B форум през април.

В разговорите с туроператори от Казахстан е бил поставен акцент от тях, че се е образувал "вакуум" в туристическия пазар заради липсата на руски и украински туристи. Била е направена заявка от над 15 туроператори за уебинар с наши компании, който ще се проведе през февруари. Министърът е разговарял с директора на "Казах Туризъм" - държавното предприятие за реклама. "Отговорят за създаването и управлението на бранда "Казахстан". Имат интересен слоган - "Travelstan". Силно се дигитализират и мисля, че можем да почерпим взаимен опит, пише във Фейсбук министър Димитров.

Той е имал среща и с генералния дирeктор на Air Astana, на която е била изразена готовност да стартират директна линия. Всичко е било подготвено и е спряно заради пандемията, допълва министърът.
Министърът е имал и среща с директора на Агенцията по винопроизводство в Узбекистан. Срещата е била по тяхна покана и втора след проведена такава в България. Агенцията отговаря и за винения туризъм в страната. През декември от Агенцията са посетили няколко наши изби и са настоявали за B2B онлайн семинар, напомня министърът и допълва, че такъв форум ще има през март.

От "Азия Лукс" - туроператор, който има чартърна програма до България, имат огромното желание да увеличат сътрудничеството си в страната, коментира министърът резултатите от срещата си с представили на компанията, като отбелязва, че туроператорът изпращат за Европа около 170 000 туристи на година. Министър Димитров е имал среща и с нова авиокомпания - "Панорама Еъруейс". От фирмата са заявили желание за среща с представители на Министерството на транспорта и да стартират редовна линия до България.

По време на визитата на министъра е била организирана и обединена среща с узбекски туроператори от Ташкент, Бухара и Самарканд в посолството ни, като те ще бъдат поканени за участие в онлайн семинара с Казахстан.

Министър Димитров е имал среща и с министъра на културата и туризма на Узбекистан Азиз Абдухакимов и заместника му Улугбек Азамов. "Интересен факт: само 25 на сто от завършилите ученици успяват да влязат в университетите в Узбекистан (частни и държавни). Просто нямат капацитет. Обучението струва около 3000 долара в частните висши училища. Идеална възможност за нас!", коментира министърът.  



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати