Събития

Календарът на Пловдив за 2023 година е насочен към развитие на културния туризъм

   
Календарът на Пловдив за 2023 година е насочен към развитие на културния туризъм

Културният календар на Пловдив за 2023 година представя и защитава основните направления, принципи, цели и изисквания за реализиране политиката на Община Пловдив в сферата на културата. Съдържанието му утвърждава културни ценности и работи в подкрепа на културните оператори и творците на града. Това коментира пред журналисти заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов. По думите му стремежът е той да обхваща множество прояви с местно, национално и международно участие, свързани с опазване на културното наследство и памет, обогатяване на културната идентичност, подобряване на достъпа до култура чрез децентрализиране на културните процеси.

Усилията ни са насочени към развитие на изкуството, творческите и културни индустрии и културния туризъм, популяризиране на културата на Пловдив по света, посочи Панов. Целта на администрацията е да има устойчивост както по отношение на утвърдени събития с многогодишна история, организирани пряко от Община Пловдив, така и по отношение на прояви, утвърдили се в резултат на проекта „Европейска столица на културата". Предвидени са средства за организиране на традиционни за Пловдив фестивални прояви, инициативи с участието на световноизвестни изпълнители и реализирането на проекти, одобрени на конкурсен принцип. Заложени са и събития, организирани от районните администрации и регионалните културни институти. Календарът спазва принципите на равнопоставеност на изкуствата, творците и културните оператори, насърчава културното многообразие, работи за подкрепа на младите таланти и обучението по изкуства, поощрява продуцентството в областта на културата, посочи зам.-кметът.

Три са основните части, които съставляват структурата на календара. В първата - „Събития, организирани от община Пловдив", сумата за „Национални и местни празници, чествания и годишнини" е 300 650 лв. за общо 17 събития. Отделно към това перо са и средствата за отбелязване на важни за града годишнини (юбилеи на творци и творчески формации, годишнини на регионални и държавни културни институти и училища по изкуствата) и национални кампании и чествания, както и културно-исторически празници на местните етническите общности. За „Фестивали, конкурси, награди, събития и кампании, организирани от Община Пловдив и съвместни инициативи с МК, държавни и международни културни институти, дипломатически мисии,  български общности в чужбина и други", сумата възлиза на 1 274 000 лв. Това са общо 31 събития.

Във втората част -„Проекти по наредбата за финансиране", сумата по Компонент 1 „Фестивали и значими събития"  е 1 126 100 лв. Общият брой одобрени проекти е 41, от тях 8 са нови и ще се случат за първи път. По Компонент 2 "Мобилност" са гласувани 40 000 лв. По Компонент 3 "Гражданска активност" - 130 000 лв. , по Компонент 4 "Книги на пловдивски автори и важни за града издания"- 28 740 лв. Заедно с частта за оперативни разходи, които са 55 000 лв., общият бюджет на Културния календар за 2023 година възлиза на 2 954 490 лв. За сравнение в бюджета за 2022 г  сумата е била -  2 408 800 лв.

В „Национални и местни празници, чествания и годишнини" ново е честването на 147-та годишнина от Априлското въстание на 20 април. Предвидени са събития на паметниците на героите на Априлското въстание в Централна градска част, в които Община Пловдив си партнира с Регионалния исторически музей. При „Фестивали, конкурси, награди, събития и кампании, както и съвместни инициативи с МК, държавни и международни културни институти, дипломатически мисии, български общности в чужбина", организирани от община Пловдив има 3 нови събития. Това са концерт на световно известен изпълнител - винаги дългоочаквана изненада за публиката, нов диско фестивал „Disco Music Fest: Back to the '80s ('90s)", като двете мащабни прояви ще  се случат в периода юни – септември. Третото ново е Фестивал на любителските театри в периода май-август.

Осем са новите събития по Компонент 1 „Фестивали и значими събития". Сред тях са концерт „Пловдив – звезди от музика" на НУМТИ „Добрин Петков"  на 1 септември на Античен театър – Пловдив, проекта  „Отклонение" – филмова музика на Милчо Левиев на Сдружение за култура и образование „Милчо Левиев" и „One Dance Academy – Безплатни уроци по съвременен танц" на Фондация "Едно".

Културният календар на Пловдив за 2023 г. бе приет единодушно на Общински съвет – Пловдив на 19 декември миналата година. Той е публикуван в раздел „Култура" на официалната страница на Община Пловдив.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати